/

Zo zorg je ervoor dat er meer insecten, vogels en andere dieren in je tuin komen

Een tuin vol met groen en vrolijke kleuren krijg je niet zomaar. Daarvoor heb je ook insecten, vogels en andere dieren nodig. Met de volgende vier tips heb je een tuin die niet alleen leuk is voor jezelf maar ook voor alle andere levende wezens.

Dieren in je tuin zijn niet alleen gezellig, maar hebben ook allemaal nuttige functies. Zo helpen de vlinders, bijen, hommels en vliegen bij het bestuiven van de bloemen (waardoor er bij de moestuinplanten ook gewassen ontstaan). En de bodemdieren breken het tuinafval af, spitten door de aarde en zorgen voor een rijke bodem. Daarbij zijn insecten weer voeding voor de vogels en egels. En zo ontstaat er een mooie biodiversiteit in je eigen tuin.  

Tip 1: Schuilplaats

Vogels en egels zitten graag verstopt. Een boom of struik die dichtbegroeid zit is een perfecte schuilplaats voor ze. Je kan ook tuinafval in een hoek van je tuin laten liggen. Hierin voelen ze zich ook veilig.

Tip 2: Planten

Zorg dat er zo lang mogelijk bloeiende planten in je tuin staan of kies voor planten die op verschillende momenten in bloei staan. Insecten zoals bijen, vlinders en hommels halen voedsel uit de planten en zorgen ook weer voor de bestuiving van de andere planten.

Tip 3: Tuinafval

Wanneer de herfst weer begint en een groot deel van de planten uitgebloeid zijn halen de meeste mensen ze gelijk weg. Maar deze planten bevatten nog voedsel voor de vogels en ze gebruiken het in het voorjaar om een nest van te maken. Daarbij zijn de wortels een overwinteringsplaats voor de insecten. Laat dus maar lekker staan! 

Tip 4: Water

Net als mensen hebben dieren ook water nodig. Wanneer je veel ruimte in je tuin hebt kun je ervoor kiezen om een vijver aan te leggen. Plaats in het water dan veel planten, weinig vissen en een oever die geleidelijk afloopt. Hierdoor is het een heerlijke plek voor heel veel dieren.

Mocht je liever geen vijver willen of kunnen plaatsen in je tuin, dan help je ze ook door een waterschaal neer te zetten. Hierin kunnen de dieren ook drinken en vogeltjes vinden het heerlijk om er in te badderen.

Geniet vooral van alles om je heen, want alles heeft een functie!