5 tips om je tuin te verduurzamen

We zijn momenteel volop ons huis aan het verduurzamen, maar wist je dat de tuin net zo belangrijk is? Een duurzame tuin kan namelijk beter tegen de droogte, het is beter voor de insecten en onze planeet én het ziet er natuurlijk ook nog eens veel leuker uit. Hoe je dat aanpakt? Wij geven je tips voor een duurzamere tuin!

1. Meer groen

Om de tuin strak en overzichtelijk te houden kiezen veel mensen voor tegels in de tuin. Maar vergis je niet, deze vergen net zoveel dan wel niet meer onderhoud dan een groene tuin. Denk maar aan al dat ‘onkruid’ dat er om de haverklap tussen groeit. 

Planten en gras zorgen naast een kleurrijke en levende tuin namelijk ook voor een goede afwatering van het regenwater. Dus hup weg met die tegels!

2. Laat het met rust

Om ervoor te zorgen dat de grond boordevol voedingsstoffen zit hoef je eigenlijk helemaal niets doen, en de natuur gewoon zijn beloop laten gaan. Laat alles maar lekker groeien. Ja, ook dat ‘onkruid‘.

Wil je liever geen onkruid in je tuin tussen je planten, dan kun je bodembedekkers tussen je planten plaatsen die bijvoorbeeld horizontaal groeien. Een ander alternatief is het bedekken van de grond met houtsnippers. Ook kun je het tuinafval gewoon laten liggen. Dit wordt namelijk vanzelf omgezet in voeding voor de planten.

3. Water opvangen

Maak gebruik van een regenwateropvang waarmee je straks in de droge periode de planten kan voorzien van water.

Ook is het aan te raden om je planten al vanaf het begin om de paar dagen water te geven, en dus niet elke dag. Hierdoor gaan de wortels zelf opzoek naar water, waardoor ze dieper groeien en daardoor minder snel uitdrogen tijdens de drogere periodes. 

4. Groen dak

Niet alleen je tuin zelf, maar ook daken kun je vergroenen. Om ervoor te zorgen dat niet al het regenwater ongebruikt in het riool terecht komt kun je een groen dak – ook wel een sedum dak genoemd– maken op bijvoorbeeld het dak van je woning, schuur of fietsenhok. Dit geeft ook nog eens een leuk gezicht vanaf de bovenkant én het zorgt ervoor dat het in de zomer koeler in huis blijft.

5. Dieren

In een duurzame tuin horen natuurlijk ook allerlei beestjes, die weer zorgen voor een goede biodiversiteit. Met de volgende vier tips zorg je ervoor dat er meer dieren naar jouw tuin komen.