//

6 manieren om schaduw te creëren in je tuin

De zon is natuurlijk heerlijk, maar je moet jezelf wel goed beschermen tegen de UV-stralen en de hitte. Schaduw kun je op verschillende manieren creëren. We zetten methodes op een rij:

Parasol

De snelste en makkelijkste manier voor het creëren van meer schaduw in de tuin doe je door een parasol te plaatsen. Ze hoeven tegenwoordig gelukkig niet meer saai te zijn door alle vrolijke kleurtjes en versiersels, maar het is wel een standaard manier van een schaduwplek creëren.  

Schaduwdoek

Net als een parasol is een schaduwdoek misschien niet het allermooiste, maar het werkt supergoed om schaduw te creëren. Het voordeel hiervan is dat dit overal te plaatsen is – op een balkon of in de tuin – en je hoeft het alleen maar aan drie of vier punten vast te maken. Behalve de schaduw die gecreëerd wordt, blijft onder het schaduwdoek ook de warmte hangen. Hierdoor kun je langer van de zomerse avonden genieten!

Parasolboom

Schaduw in de tuin creëren met een ‘parasol’ kan ook anders. Namelijk met een parasolboom. Oftewel, een boom in de vorm van een parasol. Denk bijvoorbeeld aan de dakplataan (Platanus hispanica) of daklinden (Tilia europaea).

Je kunt overigens ook vrij eenvoudig zelf een parasolboom maken. Hiervoor heb je nodig: een oude parasol zonder doek of een lange paal waar je wielvormige hoepels op bevestigt. Het enige wat je dan nog moet doen is aan de onderkant een klimopplant vastmaken. Het voordeel van klimop is dat je met een beetje begeleiding snel een parasolboom hebt in je tuin. Houd er wel rekening mee dat je deze plant zeer regelmatig moet snoeien

Natuurlijke manier

Een andere natuurlijke manier om schaduw te creëren in je tuin is door het planten van een kleine tot middelgrote boom of hoge beplanting. Het voordeel hiervan is dat ze vaak in de zomer in bloei staan, waardoor ze bijna de hele dag voor schaduw zorgen in je tuin. Bomen die je zou kunnen planten zijn bloesembomen, fruitbomen of een berk. Mocht je nou geen plek hebben voor een boom, dan zou je ook voor hoge planten zoals bamboe of een bananenplant kunnen kiezen. 

Pergola

Ook zou je een pergola in je tuin kunnen plaatsen. Dit is een houten overkapping die je met of zonder dak kunt maken. Wanneer je kiest voor een pergola zonder dak kun je er eventueel nog een schaduwdoek in hangen. Hierdoor kun je ieder moment zelf bepalen of je in de zon of schaduw wil zitten, want je kan hem ophangen wanneer je maar wilt. Om een romantische sfeer te creëren kun je de overkapping laten begroeien met klimplanten.

Doeken

Tot slot kun je ook nog doeken ophangen Denk bijvoorbeeld aan witte of kleurrijke doeken met een printje erin voor een mediterraan tintje. Hang meerdere doeken door je hele tuin en maak ze niet te strak vast. Wanneer er dan een briesje staat, wapperen ze lekker heen en weer wat ervoor zorgt dat je je even in het buitenland waant.