/

Schaduwplanten: 10 Mooiste Schaduwplanten voor binnen en buiten

Calathea Rufibarba

Hou je wel van groen maar krijg jij niet voldoende zonlicht op de gewenste plekken in huis of buiten? Dat hoeft niet persé een probleem op te leveren! Er zijn juist planten die er van houden om in de schaduw te leven. Wij hebben de mooiste schaduwplanten voor binnen en buiten voor je geselecteerd. Schaduwplanten hebben een oorsprong in het regenwoud, als lage planten krijgen zij bijna geen zonlicht maar heerst er wel een hoge luchtvochtigheid. Schroom niet als je een droge grond hebt, want er zijn ook schaduwplanten welke niet persé alleen goed gaan in een vochtige en natte omgeving.

Krijg je dat donkere plekje moeilijk opgefleurd en is alles wat je er hebt neergezet een kort leven beschoren, met deze top lijst kan het niet meer misgaan. Een misconceptie over een schaduwplant is dat het helemaal geen zonlicht nodig heeft, echter heeft iedere plant water en zonlicht nodig. Alleen heeft een schaduwplant veel minder zonlicht nodig. Echter kan je deze niet zonder consequenties in je raamloze kelder neerzetten, komt er op een plek echt geen zonlicht – zelfs niet indirect en wil je hier toch een groene plant hebben staan dan is een kunstplant je enige optie tenzij het regelmatig vervangen van je plant als een snijbloem boeket een werkbare optie is.

Als eerste onze top 5 van de mooiste schaduwplanten voor binnen:

# 1 –  Calathea Rufibarba

De Calathea Rufibarba is een prachtige kamerplant welke van nature groeit in de de tropische gebieden in onder andere Colombia, Venezuela en Brazilië. Deze plant heeft een bijzonder troef achter de hand, namelijk als de avond valt dan sluiten de bladeren zich en deze ontpoppen zich weer bij de eerste ochtendzon. Hierbij zie je dat de plant echt leeft en dat heeft wel iets magisch. Wat ook bijzonder is aan de plant zijn de bladeren, deze zijn aan de bovenkant mooi diep donkergroen en aan de onderkant paars, hierdoor heeft de plant mooie contrasten. Deze plant is ook nog eens luchtzuiverend. De plant hoeft van vochtigheid, dus besproei hem regelmatig met wat water dat vindt hij heerlijk. Direct zonlicht daar houdt hij niet van, hij stopt dan met het aanmaken van nieuwe bladeren.

# 2 – Dracaena Magenta

De Dracaena Magenta is geschikt voor diegene die je eigenlijk alleen nog maar vertrouwd met een vetplant of cactus. Dit is namelijk de makkelijkste schaduwplant en is bulletproof. Deze drakenplant hoeft maar 1x in de 3-6 weken water te krijgen, te veel water is ook niet goed maar dit kan je prima aanvoelen aan de vochtigheid van de aarde. Deze mag niet te nat zijn.

# 3 – Rhapis Excelsa

De Rhapis Excelsa ook wel beter bekend als de bamboepalm is ideaal voor die plek welke echt heel weinig zonlicht krijg, je weet wel dat éne plekje waar bijna geen plant overleeft in je woonkamer. Want hoe minder zonlicht deze bamboepalm krijgt hoe mooier het blad van de palm – deze wordt dan mooie diepe donkere kleur.

# 4 – Aglaonema Silver Bay

De Aglaonema Silver Bay maakt een imposante indruk met de prachtige grote bladeren. Naast dat deze mooie grotere bladeren er esthetisch erg mooi uitzien hebben ze in jou kamer ook nog een extra functie, deze plant is namelijk bijzonder goed in het zuiveren van de lucht. Ook ideaal voor op kantoor dus. De bladeren zijn gevoelig voor zonlicht, dus liever niet op een plek zetten waar er ook direct zonlicht is.

# 5 – Spathiphyllum 

De  Spathiphyllum wordt ook wel de lepelplant genoemd, wederom is dit een schoonheid uit de Zuid-Amerikaanse tropen maar zelfs in je woonkamer gedijt deze plant zeer goed. Naast de mooie grote diepdonkere groene bladeren krijgt de plant ook mooie witte bloemen, deze lijken op lepels vandaar de bijnaam de lepelplant. Ook deze plant staat bekend om de luchtzuiverende werking 

En dan nu onze top 5 van de mooiste schaduwplanten voor buiten:

# 1 – Dryopteris

De Dryopteris ook wel beter bekend als de tuinvaren doen het zeer goed in de schaduw en het Nederlandse klimaat. Waneer je een wandeling maakt door het bos kom je ze ongetwijfeld ook tegen. Ze zijn er allerlei soorten en maten en de meeste blijven ook nog eens het hele jaar door groen. Door de afwijkende bladvormen maken ze een mooi contrast in je tuin.

# 2 –  Dicentra spectabilis

De Dicentra spectabilis ook wel bekend onder de naam het gebroken hartje is een unieke plant, de bloemen die deze plant krijgt zal je niet ergens anders zien. De bloemen lijken gebroken hartjes wit en roze hangend in trosjes. De bladeren zijn ook zeer fraai maar wel erg teer. Het is een kortbloeiende plant, alleen in het voorjaar en trekt zich daarna weer terug om het jaar daarop zich weer te laten zien.

# 3 – Hosta nigrescens ‘Krossa Regal’

De Hosta nigrescens ‘Krossa Regal’ ook wel bekend onder de naam Hartlelie, is een prachtige winterharde plant. Het steelt echt de show met de mooie grijsblauwe bladeren. Daarnaast krijgt de plant ook geliefde lilakleurige bloemen. Deze plant wil in een humusrijke grond staan. En wil echt in de schaduw staan, want de bladeren zijn teer en verbranden anders.

# 4 – Digitalis purpurea

De Digitalis purpurea ook wel bekend onder de naam Vingerhoedskruid is een absolute blikvanger in je tuin. Weelderige hoge plant van één stengel waar vervolgens talloze bloemen aan groeien. De plant kan eenvoudig groter worden dan 1 meter en er kunnen wel 100 bloemen aan groeien. Maar pas op, de bloem is giftig zowel voor dieren als mensen – dus niet geschikt voor iedere tuin.

# 5 – Hydrangea macrophylla

De Hydrangea macrophylla beter bekend onder de naam van de boerenhortensia mag natuurlijk niet in het lijstje ontbreken. Ieder seizoen kan je weer opnieuw genieten van deze mooie bloem. De prachtige bloemen komen pas in bloei als de zomer alweer een tijdje onderweg is, in juli namelijk en ze blijven in bloei staan tot september. Je hebt ze in het roze en blauw. Knip pas na de winter maar voor maart de bloemen van het jaar ervoor af en verder hoef je ze niet te snoeien. Let op, ook deze plant staat graag in de schaduw – van te veel zon verbranden de tere bloemblaadjes.