/

Tuinafscheiding voortuin: 5 Leuke en goedkope ideeën 

Op zoek naar de leukste tuinafscheidingen in je voortuin? Wij hebben de 5 leukste en budgetvriendelijke opties voor je uiteengezet!

Voorkom een klacht van Karen!

Maar eerst eventjes een formaliteit met je doornemen, wist jij dat er regels zijn aan de erfafscheiding van je voortuin – zelfs bij een koophuis. Je, het is echt waar – je mag niet zomaar alles met je erfafscheiding. Dus voordat je met je ziel en zaligheid je voortuin gaat pimpen en één van je buren hierover gaat klagen en in gelijk wordt gesteld, waarna al je harde werk verloren gaat onder dwang moet je eerst eventjes de spelregels weten. Wettelijk is bepaald dat de erfafscheiding van een voortuin maximaal 1 meter hoog mag zijn en er zijn ook regels over hoe hoog je de erfafscheiding tussen je tuin en die van de buren mag maken. Daarnaast bestaat er ook zoiets als APV, wat Algemene Plaatselijke Verordeningen zijn – een ander woord voor de Gemeente mag ook nog extra bepalingen opleggen. Ook hier kunnen regels instaan over de erfafscheiding in je voortuin. Zo is in mijn wijk bijvoorbeeld bepaald dat iedereen een erfafscheiding moet hebben van beukenhagen, dat is helaas een erg dorre en bruine bedoeling zo in de winter. Wil je iets anders dan moet je hiervoor officieel goedkeuring voor vragen bij de gemeente voordat je dit mag veranderen. 

Het aangezicht van je woning

Maar genoeg met de formaliteiten, nu het leuke gedeelte. Je voortuin is het visitekaartje van je woning, het eerste aangezicht en geeft ook een duidelijke grens aan voor omwonenden en passanten. Waar dus niet te lopen en dat het leuke bankje in je voortuin dus niet publiekelijk terrein is – en dat Max zijn behoeft ergens anders moet doen. We zijn dus op zoek naar een mooie mix tussen functioneel en esthetisch. FYI; Deze lijst is genummerd, maar is niet op volgorde.

  1. Duurzaam maar toch goedkoop – Bamboe

Het is een prachtig duurzaam materiaal en wist je dat bamboe een grassoort is en gemiddeld wel met 5 tot 20 cm per dag groeit en dat sommige soorten tot wel een meter per dag groeien. Geen wonder dat dit mooie natuurlijke product toch eigenlijk zo goedkoop is. Geef je voortuin een natuurlijke maar stijlvolle uitstraling. Door de kleur van bamboe krijgt je tuin ook een warmere uitstraling, maar vind je deze warme beige/bruine kleur niet mooi dan kan je het ook eenvoudig een andere kleur geven door te verven. Bamboe wordt duurzaam verbouwd en is ijzersterk. Niet echt fan van bamboe maar wel van de look, je zou ook voor een rietenafscheiding kunnen gaan, of gevlochten wilgentakken.

  1. Gebruikt hout – bijvoorbeeld pallets

Recyclen van materialen is helemaal van nu, bel een willekeurig bouwcentrum of tuincentrum of ze wat gratis pallets hebben en grote kans dat je hierin slaagt – anders zijn ze ook met regelmaat wel op Marktplaats te vinden. Vergeet niet dat je wel een beetje werk in het hout moet stoppen, ze kunnen ze meestal wel een schuurbeurtje gebruiken en is het goed impregneren van het hout van groot belang – anders zullen ze een kort leven beschoren zijn. Maar geef je het een beetje TLC dan kan je een prachtige, duurzame en goedkope tuinafscheiding mee creëren.

  1. Een haag van goedkope planten

Mooi hoeft niet duur te zijn, ga op zoek naar planten die je mooi vindt en als haag zou kunnen gebruiken. Je zou kunnen denken aan de buxus, haagconifeer of laurierkers. Of zoals bij mij de beukenhaag met als nadeel dat hij wel zijn blad verliest in de winter. Deze groene oplossingen, zijn sfeervol, geven een natuurlijke uitstraling en hoeven niet duur te zijn. Wel kost het je wat tijd om bij te houden, door te snoeien blijven ze in bedwang en in de beste staat.

  1. Een open schutting

Liever iets romantisch en een beetje inboeten op privacy? De open schutting is erg romantisch en niet duur. Plaats er een paar mooie planten achter, zoals een rozenstruik of een andere plant met mooie en wellicht zelfs geurende bloemen en je zult helemaal verliefd worden op je voortuintje.

  1. Draadgaas in combinatie met een klimplant

Draadgaas is mega goedkoop, ja je kan bijvoorbeeld gewoon wat kippengaas kopen van 1 meter hoog, spannen op wat palen en je hebt een erfafscheiding, maar we willen niet alleen maar een budget afscheiding hij moet ook nog eens mooi zijn. Wat nou als we hier planten tegen aanplanten welke kunnen klimmen en verticaal uitbreiden over het draadgaas. Binnen no time is volledige draadgaas geconsumeerd en hier niets meer van te zien. Het is nu een prachtige groene muur geworden, welke zelfs in de winter groen blijft. Wist je ook dat er klimop planten zijn met prachtige bloemen welke winterhard zijn, een favoriet van mij is de Passiflora ‘Purple rain’ met prachtige paarse bloemen. Je erfafscheiding zal lovely zijn.

Dit was dan mijn lijstje met de 5 leukste maar toch budgetvriendelijke erfafscheidingen voor je voortuin. Je weet nu de voor- en nadelen van de verschillende gegeven opties. En ook aan welke spelregels je moet houden en dat je niet moet vergeten om de lokale APV van jou gemeente te checken. Veel plezier en succes toegewenst met je voortuin!