Groenblijvende bodembedekkers: Ultieme top 5 + Uitleg

bodembedekkers

De ideale tuin heeft in ieder seizoen nog kleurrijke beplanting en de meest uitdagende periode van het jaar om dit ook te hebben is uiteraard de winter. Met onze top 5 van groenblijvende bodembedekkers voorkom jij een kale tuin en blijf je sfeer behouden in je tuin.

Een bijkomend voordeel van bodembedekkers is dat onkruid eigenlijk geen kans meer maakt en dat is één vervelend klusje minder! Ook wordt regenwater beter afgevoerd, dus heb je in de winter minder regenwaterplassen na een flinke hoosbui.

Eerst een aantal algemene tips welke opgaan voor vrijwel alle groenblijvende bodembedekkers:

 • Deze kan je beste planten in het voorjaar, omdat de andere plantperiode – de herfst – de plant kan aantasten door vorst.
 • Een normale tuingrond is prima voor de meeste bodembedekkers, wijkt je tuin heel erg af – is het bijvoorbeeld erg nat of zandig – verbeter de grond dan eerst bijvoorbeeld door drainage of humus.
 • Plantdichtheid, je wil een mooie bedekte bodem hebben – niet te veel en niet te weinig, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Op de verpakking staat een term, plantdichtheid, dit slaat op het aantal te planten op 1 vierkante meter (m2). Hou je hieraan voor het beste resultaat.
 • Onkruid, ik gaf eerder al aan dat bodembedekkers er zelf wel voor zorgen dat onkruid eigenlijk geen kans meer maakt. Maar zorg er dan wel voor de je onkruid vrij begint. Deze eenmalige investering is het meer dan waard, want hierna nemen de bodembedekkers de klus van je over.
 • Onderhoud: 
  • Na het planten voeg je compost of organische mest aan de grond toe voor een vliegende start.
  • Iedere Lente: strooi je meststoffen voor extra groei- en bloeikracht.
  • Iedere Zomer: verwijder je de verwelkte bloemen, hierdoor blijven ze langer in de bloei staan of komt er zelfs een tweede bloei.

# 1 – Hedera Helix

De Hedera Helix oftewel de Klimop is niet alleen een plant welke verticaal goed groeit, ook als bodembedekker doet deze het uitermate goed. Hij is goed bestand tegen de Nederlandse winters, groeit snel en heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Wat wel van belang is bij de klimop is dat je de uitbreiding binnen de perken houdt. Ze hebben de behoefte om ongelimiteerd te groeien en je gehele tuin over te nemen. Snoei dus met regelmaat deze plant terug – maar let op dat je de hoofdtakken spaart – dit is de levenslijn van de plant.

# 2 – Vinca Minor

De Vinca Minor ook wel beter bekend als de Maagdenpalm is ook weer een heel erg sterke groeier. En is net als de Klimop geschikt om grote stukken grond te kunnen beslaan. De plant wordt een hoogte van zo’n 25 centimeter en krijgt mooie paarse bloemen in de bloeiperiode van april tot juni. Daarnaast blijft deze mooie bodembedekker mooi groen en kan zowel in de zon als schaduw staan. Het is een wortelende bodembedekker hierdoor is het een zeer effectief wapen tegen onkruid en laat het zich ook nog een goed begeleiden, bijvoorbeeld in een vak.

# 3 – Epimedium versicolor

De Epimedium versicolor in Nederland beter bekend onder de naam: Elfenbloem is een pracht van een plant. De mooie kopergroene bladeren zijn een zeer plezierig aanzicht, maar in de bloeiperiode van april tot mei wordt je ook nog eens getrakteerd op de bloei van prachtige gele bloemetjes. De plant heeft een hoogte van zo’n 20 tot 30 centimeter. Het is niet zo’n snelle groeier als de eerder vermelde Maagdenpalm of Klimop maar rustig aan blijft deze groeien. De plant houdt van een humusrijke grond. De plant kan prima tegen een Nederlandse winter want ze kunnen wel temperaturen van tot -25 graden Celsius. Staat graag in halfschaduw of helemaal in de schaduw.

# 4 – Ajuga reptans

De Ajuga reptans beter bekend als Kruipend zenegroen, is een prachtige bodembedekker. Deze bodembedekker blijft wat lager bij de grond, hij wordt namelijk niet hoger dan 10 cm. In de bloeiperiode van april tot juni bloeien er prachtige bloemen aan. Deze bloemen vormen trosjes en steken trots boven het blad uit om hun schoonheid te tentoonstellen. Deze prachtige bloemen trekken vlinders aan, dus dat is dubbel genieten. Het bijzondere aan deze plant is dat de hoeveelheid zonlicht bepaald welke kleur het blad zal gaan krijgen dit kan variëren van groen tot paarsgroen. Wederom heeft ook deze bodembedekker weinig omkijken naar nodig, het heeft een lichte voorkeur voor een humusrijke en vochtige ondergrond. Het kan zowel in de zon als schaduw staan.  

# 5 – Asarum europaeum

De Asarum europaeum, welke in Nederland bekend is onder de naam Mansoor is de ideale plant voor jou als je een bodembedekker wil hebben welke diepgroene bladeren blijft behouden in de winter. Doordat de bladeren net als een vetplant glanzen wordt deze diepgroene kleur nog eens extra goed benadrukt. Deze plant houdt van de schaduw en een vochtige grond. Maar verder dan dit heeft het geen onderhoud nodig, heerlijk toch! De Mansoor heeft ook nog een bescheiden bloei, van april tot mei zitten er verscholen in het prachtige bladerdek bruinrode bloemetjes. De hoogte bedraagt zo’n 15 centimeter tot 20 centimeter. Qua type grond zijn er geen bijzonderheden, iedere goede tuingrond volstaat voor deze onderhoudsvrije plant.