Maden in de container bestrijden

maden in container

Ieuw! Maden in de container, het is zo’n vies aangezicht maar hoe bestrijdt je nu eigenlijk maden in je container en hoe voorkom je überhaupt dat je ze daar krijgt? We geven je in deze blog de tips hoe je maden in container voorkomt en als dat station al gepasseerd is, dan hoe je ze verdelgt.

Wat zijn maden eigenlijk?

Vieze kruipende witte dingen, ja dat klopt, maar het zijn eigenlijk vliegenlarven. Met de hoge temperaturen in de zomer is de kans dat je ze krijgt in je container het grootst, ze komen namelijk af op rottend voedsel en methaangas van afvalmateriaal. De vliegen worden hierdoor aangetrokken, ze weten namelijk dat er direct een goede voedselbron is voor hun larven en leggen daar dus hun eieren. Nadat ze zich helemaal vol hebben gevreten aan je oneindige buffet van rottend afval veranderen ze in een pop en in 3 dagen is het een vlieg veranderd en is de cirkel rond.

Zijn maden gevaarlijk?

Dat ze vies zijn hebben we al geconstateerd, maar zijn ze dan ook gevaarlijk voor de gezondheid? Wat blijkt voor mensen zijn ze niet gevaarlijk, sterker nog – maden zijn in sommige culturen een lekkernij en bron van proteïne. Voor sommige dieren zijn ze echter wel gevaarlijk, zoals schapen, konijnen of kippen. De vliegen leggen eieren op het vieze achterste van deze dieren, vervolgens zullen de maden zich snel naar binnen werken en daar schade veroorzaken, dit is voor het dier erg pijnlijk. Het is dus af te raden om je kliko vlak bij je kippen- of konijnenhok te houden. Nu genoeg met de omschrijvingen en gevolgen van deze vieze insecten, we gaan het hebben over voorkomen en bestrijden.

Voorkomen van maden in je container

Voorkomen is beter dan genezen, dat is zeker ook waar bij maden. We delen hierbij met jou de meest effectieve tips om maden in je container te voorkomen.

# 1 – Zet je container in de schaduw

Het hele proces van rotten, de geur waar de vliegen op af komen, kan je drastisch verlagen door je container in de schaduw te zetten. Dit is dan ook de eerste tip, zorg ervoor dat je container niet in de zon staat maar in de schaduw.

# 2 – Vlees, vis en groente in een biologisch afbreekbaar zakje

Verpak je vlees, vis, groente en andere etensresten in een biologisch afbreekbaar zakje. De maden kunnen dit dan niet als voedingsbron gebruiken.

# 3 – Je containerdeksel op een flinke kier houden

Dit klinkt misschien een beetje contraproductief, maar check de argumenten maar eens:

  • Maden hebben een hekel aan zonlicht en drogen hierdoor uit.
  • De geur wordt minder sterk en zal dus minder snel vliegen aantrekken
  • Vogels houden van maden en met de deksel op een kier, vliegen ze zo je kliko in en ruimen ze het probleem voor je op.

# 4 – Zout strooien

Vocht is vaak het probleem wat als een katalysator werkt, strooi iedere keer wat zou als je iets in de container gooit en het zout neemt dan het vocht op.

# 5 – Maak je container regelmatig schoon

Dit kan met heet water en chloor, of azijn of groene zeep. Hiermee voorkom je vieze resten in je container welke gaan stinken en vliegen aantrekken.

En dan nu de tips om maden te bestrijden in je container:

# 1 – Klimop takjes

Heb jij een Klimop in je tuin groeien? Goed nieuws, de klimop is giftig voor ze, knip af en toe een takje van je klimop af en doe deze in je container.

# 2 – Lavendel

Hetzelfde als bij tip 1, heb jij lavendel groeien in de tuin – ook hier gaan ze dood aan. Niet alleen gaat je container lekkerder ruiken, het zal ook maden vrij zijn.

# 3 – Kokend heet water

Wanneer je container net geleegd is giet er kokend heet water in met een scheutje chloor, azijn of groene zeep. Nu je deksel even dicht houden totdat het afgekoeld is en uitspoelen, de maden zijn nu dood.

# 4 – Uitdrogen door zout

Deze laatste tip is een beetje cru, maar als je het niet schuwt is het wel een zeer effectief middel. Strooi zout in je afvalbak, je droogt hiermee de maden uit – probleem opgelost.

Dit zijn de meest effectieve tips om ten eerste proberen om maden te voorkomen, maar was je hiervoor al te laat dan om maden te bestrijden.