Parasol vies? Zo maak je ‘m makkelijk schoon

We hebben al eventjes een voorproefje gehad voor de zomer, maar de komende weken is het écht zo ver. Een langere periode van zon en zelfs zo warm dat de parasol weer tevoorschijn gehaald kan worden. Maar wanneer deze lange tijd in de schuur heeft gestaan ziet ‘ie er niet altijd meer even knap uit. Tijd om ‘m schoon te maken én schoon te houden met het volgende stappenplan en handige tips:

Groene aanslag, schimmelplekken of vogelpoep. Niet heel fris, maar wel gebruikelijk, aangezien je parasol nou eenmaal veel buiten staat. Gelukkig kan je dit makkelijk en snel schoonmaken op de volgende manier!

Stap 1: Afborstelen

Het schoonmaken van een parasol moet voorzichtig gebeuren. Als eerste borstel je het ergste stof en vuil van de parasol met een zachte, droge borstel.

Stap 2: Wasbeurt

Blijven er daarna nog vlekken op het parasoldoek zitten? Dan is het tijd voor een goede wasbeurt. Haal het doek ervan af en leg deze buiten op de grond. Meng water met groene zeep en gebruikt een zachte borstel om de vlekken er voorzichtig uit te te boenen.  

Stap 3: Grondige schoonmaak

Soms zitten de vlekken er al zo lang in dat ze op deze manier niet verdwijnen, dan kan je het doek ook grondig reinigen. Doe dit door het doek eerst goed nat te maken met een tuinslang. Wrijf het doek daarna met een spons en een milde zeepoplossing schoon. Spuit het vervolgens schoon en laat het drogen in de zon. Dit is sowieso verstandig om eens per jaar te doen.

Let op! Gebruik nooit allesreiniger of bleek om de parasol schoon te maken. Deze schoonmaakmiddelen kunnen het doek verkleuren en de beschermlaag aantasten.

Zo blijft je parasol langer mooi

Om de parasol langer mooi te houden is het belangrijk om ‘m altijd ’s avonds of als het regent dicht te klappen. Heeft de parasol toch in de regen gestaan, zorg er dan voor dat ‘ie volledig opdroogt voordat je ‘m dichtklapt.

Wanneer het een paar dagen slecht weer wordt of als de zomer ten einde is kun je de parasol het beste in zijn beschermhoes op een droge plek zetten. Mocht het om een langere periode zijn, dan kun je ‘m het beste binnen zetten.

Let op dat je de parasol nooit nat in de hoes doet, want hierdoor kan er schimmel ontstaan. En dan kun je weer opnieuw beginnen!