Hoe creëer je privacy in je eigen tuin?

Als je een tuin hebt, dan wil je waarschijnlijk graag wat privacy. Het is immers wel zo prettig als je kunt ontspannen zonder dat iedereen zomaar naar binnen kan kijken. Maar hoe creëer je nu privacy in je eigen tuin? In dit artikel geven we je 15 handige tips, van het gebruik van planten tot het plaatsen van schuttingen en andere afscheidingen.

Gebruik beplanting

Een van de makkelijkste manieren om privacy in je tuin te creëren, is door het gebruik van beplanting. Hoge planten, struiken en bomen kunnen ervoor zorgen dat je tuin afschermt van de buitenwereld. Enkele voorbeelden van planten die hier geschikt voor zijn, zijn:

 • Bamboe
 • Hedera (klimop)
 • Laurier
 • Fargesia
 • Rhododendron

Plaats een schutting

Een andere optie is het plaatsen van een schutting. Dit kan een houten of een stenen schutting zijn, maar er zijn ook andere materialen mogelijk, zoals bamboe of riet. Houd er wel rekening mee dat het plaatsen van een schutting in sommige gevallen vergunningplichtig is.

Gebruik een haag

Een haag kan ook zorgen voor privacy in je tuin. Hagen zijn er in diverse soorten en maten, van strakke hagen tot meer natuurlijke hagen. Enkele voorbeelden van haagplanten zijn:

 • Taxus
 • Beuk
 • Liguster
 • Thuja
 • Berberis

Maak gebruik van doeken

Wil je geen schutting of haag plaatsen, dan kun je ook gebruik maken van doeken. Er zijn diverse soorten doeken verkrijgbaar die je kunt bevestigen aan bijvoorbeeld je pergola of overkapping. Zo kun je toch genieten van privacy in je tuin.

Plaats een muur of wand

Een muur of wand kan ook zorgen voor privacy in je tuin. Dit kan een muur zijn van baksteen of beton, maar er zijn ook andere materialen mogelijk, zoals cortenstaal of hout.

Maak gebruik van natuurlijke materialen

Wil je een natuurlijke uitstraling in je tuin behouden, dan kun je gebruik maken van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan bamboematten, rietmatten of wilgenschermen.

Plaats een terrasscherm

Een terrasscherm kan ook zorgen voor privacy op je terras. Er zijn diverse soorten terrasschermen verkrijgbaar, zoals houten schermen of schermen van textiel.

Maak gebruik van klimplanten

Klimplanten kunnen ook zorgen voor privacy in je tuin. Ze groeien omhoog tegen een schutting, muur of pergola en kunnen zo voor een natuurlijke afscheiding zorgen. Enkele voorbeelden van klimplanten zijn:

 • Clematis
 • Kamperfoelie
 • Blauwe regen
 • Klimrozen

Maak gebruik van hoogteverschillen

Hoogteverschillen kunnen ook zorgen voor privacy in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een verhoogd terras of het plaatsen van een verhoogde plantenbak. Zo kun je op een natuurlijke manier privacy creëren.

Gebruik een windscherm

Een windscherm kan ervoor zorgen dat je beschut zit tegen de wind, maar het kan ook dienen als afscheiding en zo voor privacy zorgen. Er zijn diverse soorten windschermen verkrijgbaar, van glazen windschermen tot windschermen van textiel.

Maak gebruik van water

Water kan ook dienen als afscheiding en privacy bieden. Denk bijvoorbeeld aan een vijver, een waterornament of een waterval. Het geluid van stromend water zorgt bovendien voor een ontspannen sfeer in de tuin.

Gebruik verlichting

Verlichting kan ook helpen om privacy te creëren in je tuin. Door bepaalde plekken in je tuin te verlichten, kun je zorgen dat deze niet zichtbaar zijn vanaf de buitenwereld. Daarnaast kun je met verlichting ook een bepaalde sfeer creëren in de tuin.

Combineer verschillende elementen

Je kunt natuurlijk ook verschillende elementen combineren om zo privacy te creëren in je tuin. Zo kun je bijvoorbeeld een schutting plaatsen in combinatie met beplanting, of een terrasscherm gebruiken in combinatie met een overkapping.

Al deze opties zijn geschikt om privacy te creëren in je eigen tuin. Welke optie je kiest, hangt af van je persoonlijke smaak en de beschikbare ruimte. Experimenteer gerust met verschillende opties en kijk wat het beste bij jou en je tuin past.

Conclusie

Privacy is belangrijk in je eigen tuin, zodat je ongestoord kunt ontspannen. Er zijn verschillende manieren om privacy te creëren, van het gebruik van beplanting tot het plaatsen van een schutting of overkapping. Door verschillende elementen te combineren, kun je een natuurlijke en sfeervolle tuin creëren waarin je kunt genieten van de nodige privacy.