/

Sla zaaien: wanneer en hoe moet je het doen

Je loopt iets mis als je geen sla hebt geproefd die je zelf hebt gekweekt. Het is veel lekkerder en bevat meer vitamine A dan sla uit de supermarkt. Bovendien groeit het zo snel dat je van de lente tot de herfst gemakkelijk een continue oogst sla kunt planten. Hier lees je alles over sla zaaien: wanneer het te doen en hoe, evenals het plukken en bewaren van sla.

Seizoensgewas

Sla is een koel seizoengewas dat het beste groeit bij temperaturen tussen 12 en 18 graden Celcius. Het kan worden geplant zodra de grond is ontdooid. En het zal in de meeste regio's goed groeien tijdens de lente- en herfstmaanden. Als een toegevoegde bonus voor beginnende tuiniers, kan sla gemakkelijk door zaad direct in de grond worden gezaaid. Zonder extra voorbereiding of stappen.

Omdat sla niet veel tijd nodig heeft om te rijpen, is het gemakkelijk om kleine hoeveelheden zaadjes tegelijk te planten. Zodat je het hele groeiseizoen constant verse sla hebt. Deze techniek wordt het "spreiden" van jouw plantschema genoemd, wat zorgt voor een overvloed aan heerlijke bladgroenten.

Sla groeit snel

Sla is een uitstekende groente om te planten in elke huistuin. Het groeit snel en produceert geruime tijd. Waardoor het een uitstekende keuze zijn als je iets wilt dat niet al te lang duurt om te oogsten. Bovendien is het niet bijzonder kieskeurig als het gaat om zorgvereisten.

Waar te planten

Wanneer je een locatie kiest om uw sla te planten, wil je een gebied met ongeveer 5-6 uur ochtendzon per dag. Als de temperaturen echter te hoog worden, kun het best je planten wat schaduw in de middag te geven.

De grond moet ook los en goed doorlatend zijn, maar toch vochtig. Zodat de wortels gemakkelijk water kunnen opnemen. Voeg in de weken voor het planten voldoende compost toe aan de grond. Om de beste vruchtbaarheid van jouw slagewas te garanderen. Compost bevordert een gezonde groei en sterke wortelontwikkeling. Dat is essentieel voor het kweken van heerlijke sla.

Sla zaaien wanneer

Sommige aan koude aangepaste slasoorten kunnen nog steeds gedijen bij lagere temperaturen.

Wanneer de bodemtemperatuur tussen de 12 ° en 18 ° ligt, is het tijd om je slazaden te planten. Dit temperatuurbereik biedt de perfecte omgeving voor groei. Sommige aan koude aangepaste slasoorten kunnen echter nog steeds gedijen bij lagere temperaturen.

De beste manier om sla te kweken is door direct te zaaien. Dus de zaden direct in de grond planten 2-4 weken voor de laatste voorjaarsvorstdatum. Of zodra je de grond kunt bewerken.

Voor een nog eerdere oogst kun je ongeveer een maand voor de laatste voorjaarsvorstdatum binnenshuis beginnen met planten. Als je zaailingen buiten verplant, zorg er dan voor dat ze eerst drie dagen tot een week zijn afgehard. Dit zal hen helpen zich beter aan te passen en schokken door plotselinge veranderingen in klimaat of omgeving te verminderen.

Het is belangrijk om bij het planten van sla te letten op de vorstdata.

Tweemaal per jaar

Het is mogelijk om twee oogsten sla in een jaar te hebben. Voor het planten van een herfstgewas moet de grond worden gekoeld voordat zaden worden gezaaid. Om deze temperatuur te bereiken, bevochtig je de grond en bedek je deze met een baal stro. Na ongeveer een week zal het gebied onder de strobaal in temperatuur gedaald zijn. Je moet om de paar weken een rij sla van een halve meter inzaaien voor blijvende groei gedurende de herfst.

Hoe te zaaien

Het creëren van een goed bewerkt zaaibed is essentieel voor slazaden. Omdat ze erg klein zijn en stenen of grote stukken vuil hun groei belemmeren. Plant de zaden een halve cm diep. Deze ondiepe diepte zorgt ervoor dat de zaden voldoende licht krijgen tijdens het ontkiemen.

Afhankelijk van het ras dat je plant, kan sla in enkele rijen worden gezaaid. Of breed worden verspreid (losbladige variëteiten werken het beste met uitzenden). Dun dan alle zaailingen uit die een hoogte van tussen de 2 en 2 centimeter bereiken. Zodat ze voldoende ruimte hebben om goed te groeien.

Hoe te groeien

Als je je sla eenmaal hebt getransplanteerd, wees dan klaar om het te bedekken als het koud weer nadert. Je kunt sla afdekken met een tijdelijke miniatuurkas gemaakt van oude melkkannen of flessen. Hierdoor blijft de warmte binnen en koelen de zaailingen af, zodat ze zich kunnen aanpassen.

Bemest ze na drie weken met een meststof met langzame afgifte om ze een gestage stroom stikstof te geven. Denk er bij het bewateren van jouw planten aan dat ze vochtig maar niet te nat moeten blijven. Goed drainerende grond is ideaal. Overbewateren kan leiden tot ziekte en zachte groei, wat hun ontwikkeling zal belemmeren.

Schorsspaanders of stro

Om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur laag te houden, gebruik je schorsspaanders of stro. Houd er rekening mee dat onkruid idealiter met de hand moet worden verwijderd. Om de ondiepe wortels van jouw slaplanten niet te beschadigen.

Wanneer te oogsten

Bij het oogsten van sla kun je de bladeren het beste 's ochtends plukken als ze fris en zacht zijn. Inspecteer jouw tuin dagelijks, zodat je de kans op een goede oogst niet mist. Als sla te lang aan de plant blijft zitten, wordt sla bitter, houtachtig en snel bederven. Het kan 30 tot 70 dagen duren voordat een krop sla van volledige grootte rijp is. Als je wat verse groenten wilt zonder zo lang te wachten, pluk dan gewoon de individuele bladeren.

Hoe te oogsten

Kropsla moet worden geoogst als het midden stevig is voor een optimale knapperigheid. Voor bladsla is oogsten net zo eenvoudig als het verwijderen van de buitenste bladeren. Zodat de middelste bladeren kunnen blijven groeien.

Bij losbladige slasoorten, snijsla en kropsla kun je het beste de buitenste bladeren verwijderen. Of de plant afsnijden bij de grondlijn. Deze methoden leveren vaak een tweede, kleinere oogst op.

Hoe te bewaren

Als je sla bewaart, bewaar deze dan in een losse plastic zak. Dit zorgt voor luchtcirculatie, wat bederf en verwelking helpt voorkomen. Bewaar de sla maximaal 10 dagen in de koelkast. Zorg ervoor dat je niet te veel bladeren in één bak of zak stopt. Omdat ze hierdoor sneller beschimmelen.