/

De Beste Irrigatiesystemen van 2023 op een rij

Kende jij al irrigatiesystemen? Dit zijn handige watersystemen die je helpen wanneer jij er zelf niet bent. Zo kan je bijvoorbeeld op vakantie gaan en het systeem jouw tuin water laten geven. Dit irrigatiesystemen moet je laten installeren door je tuin. Bij geavanceerde systemen kan je instellen hoe lang je van plan bent om van huis te gaan. In de periode dat jij er niet bent neemt het systeem het over. Dit is ook een ideale tool voor wanneer jij altijd vergeet om water te geven. Wist je ook dat een goed watersysteem ervoor zorgt dat jij water bespaart. Zo verspil je niks en komt alles op de juiste plekken terecht. 

De 6 beste irrigatiesystemen 

Gardena Micro Drip systeem 

Met enorm kleine druppeltjes krijgen je planten water dat ze verdienen. Dit is een ingenieus systeem dat je gaat helpen om de planten de juiste hoeveelheid water te geven. Niet voor één dag, maar iedere dag opnieuw. Dit systeem kan je krijgen in verschillende maten. Van 15 en 25 centimeter. Afhankelijk van de planten die jij in je tuin hebt staan kan je dus bepalen hoeveel water ze nodig hebben. Zo weet je zeker dat je geen water gaan verspillen. Het kan er zelf voor zorgen dat je tot wel 5x minder water in je tuin gebruikt dan normaal. 

Er zit een systeem in de drukregelaar die ervoor moet zorgen dat de druppelaars niet verstoppen. Dit systeem is ideaal voor in winterperiodes. Om de installatie van dit irrigatiesysteem te vergemakkelijken kan je moeiteloos alle koppelstukken van elkaar scheiden. Zo kan je over de systemen installeren en heb je hier niemand bij nodig. Wist je dat je alles automatisch kan instellen door de besproeingscomputer? Weet zeker dat je planten altijd op het juiste moment water krijgen. 

Ben je benieuwd naar het Gardena Micro Drop irrigatiesysteem? Bekijk hem hier.

Simple Fix irrigatiesysteem 

Een volgende in de lijst van hele goede irrigatiesystemen is deze Simple Fix. De naam zegt het eigenlijk al. Het is enorm gemakkelijk om hem te installeren in je tuin, dit kost je totaal geen moeite. Wij vinden dit dan ook een echte aanrader wanneer je niet te veel geld wil uitgeven aan een irrigatiesysteem, maar toch iets goeds in huis wil halen. Dit irrigatiesysteem is in totaal 30 meter lang en zo kan je hem dus rondom door je hele tuin leggen. Heb jij een mooie bording die je water wil blijven geven in dagen dat je niet thuis bent? Dan is dit een ideaal systeem. 

Het irrigatiesysteem wordt geleverd met verschillende kranen en koppelstukken. Zo kan je hem makkelijk aansluiten op je buitenkraan. Het materiaal is weer bestendig, alleen in de winterperiode wanneer je planten geen water nodig hebben adviseren wij om hem uit te zetten. Wist je ook dat je bij dit systeem de sproeikoppen los van elkaar kan afstellen. Heeft de ene plant dus meer water nodig dan de ander? Dan kan je dit heel gemakkelijk instellen voor een perfecte dosis water per plant. 

Ben je benieuwd naar het Simple Fix irrigatiesysteem? Bekijk hem hier

Bone Vista irrigatiesysteem 

Wil jij je tuin volledig zelfvoorzienend maken? Dit systeem van Bone Vista gaat je daarbij helpen. Zo is hij gemaakt voor grote tuinen en geschikt voor alle plantensoorten. Dit komt doordat je alle onderdelen los van elkaar kan instellen. Ook kan je ze makkelijk aan elkaar koppelen waardoor je meerdere systemen van Bone Vista zou kunnen aanschaffen die het werk voor je doen. Druppelregelaars of zogenoemde irrigatiesystemen zijn perfect voor grote en kleine tuinen. Deze is meer dan geschikt voor een grote tuin, want hij heeft een lange slang. 

Mocht je nog niet overtuigd zijn van dit irrigatiesysteem, lees dan even verder. Hoeveel water hebben je planten nodig? Jij kan dit instellen, en de druppeltjes groter of kleiner maken. Het besparen van water is natuurlijk key bij een irrigatiesysteem. Dat doe je bij dit systeem van Bone Vista. Je kan tot wel 100 liter water per maand besparen. Ook wordt hij geleverd met accessoires in alle soorten en maten. Hierdoor heb je een complete set voor in je tuin en ontbreekt er nooit een onderdeel. 

Ben je benieuwd naar het Bone Vista irrigatiesysteem? Bekijk hem hier.

VidaXL irrigatiesysteem 

Het sproeien van de tuin was nog nooit zo makkelijk met de automatische water timer van VidaXL. Dit irrigatiesysteem is geschikt voor vrijwel alle tuinen. Hij is makkelijk aan te leggen en heeft verschillende slangen van 1 meter lang. Zo kan je in totaal 10 meter aan leggen. Hij heeft een handig bedieningspaneel dat met een klepje af te sluiten is tegen de regen. Daarnaast geeft hij planten erg nauwkeurig water. 

Wij kijken ook altijd even of het irrigatiesysteem een afstandsbediening heeft. Maar dit is hij het VidaXL irrigatiesysteem niet aanwezig. Maar wel heeft hij een handige timer. Hierdoor kan je hem bijvoorbeeld iedere ochtend of avond instellen. Stel hem in wanneer de zon het minst schijnt. Dan weet je zeker dat je niet jouw planten kapot maakt. De timer en het bedieningssysteem werken op batterijen. Je hoeft dus geen ingewikkelde kabels aan te leggen. Dit zeker een irrigatiesysteem dat je in huis wil hebben. 

Ben je benieuwd naar het VidaXL irrigatiesysteem? Kijk dan hier  

Kinzo Garden irrigatiesysteem 

Dit irrigatiesysteem werkt net even op een andere manier. Zo ken je inmiddels de slangen die een paar druppels doorlaten doordat er kleine gaatjes in zitten. Dit irrigatiesysteem is anders. De slang is namelijk gemaakt van poreus materiaal. Dit betekent dat hij water doorlaat. Dit is dus geen tuinslang met gaatjes, maar door het materiaal laat hij water door. Je moet het eigen zien als een soort van zwetende huid wanneer jij het warm krijgt. Op basis van de temperatuur zal hij dan ook meer of minder doorlaten. Dus op warme dagen weet het materiaal dat de planten meer nodig hebben en zal hij meer geven. 

Op deze manier krijgen de planten precies wat ze nodig hebben en weet je zeker dat jij gezonde planten houdt in je tuin. Het is ook net als de andere irrigatiesystemen ene hele zuinige manier van je planten water te geven. Zo bespaar je tot wel 50% aan weter per jaar. Dat scheelt je behoorlijk wat geld op de lange termijn. De prijs van dit irrigatiesysteem is laag, dit heeft te maken met dat je er niet hardhandig mee op moet gaan. Het systeem is nogal gevoelig. 

Ben je benieuwd naar het Kinzo Garden irrigatiesysteem? Bekijk hem hier

Silverline groot irrigatiesysteem 

Dit irrigatiesysteem is gemaakt voor de grote tuinen. Heb jij een enorm grote tuin en vind je het moeilijk om deze constant water te moeten geven, dan is dit de oplossing. De prijs is zeer laag waardoor je niet te veel geld kwijt bent, maar toch veel in huis haalt. In totaal heeft hij maar liefst 71 verschillende onderdelen. Van kleine koppelstukken, tot kleppen tot een enorm lange pijp en verschillende druppeluiteindes. Je kan een tuin hier volledig mee voorzien van water. 

Wist je dat zo’n volledige set enorm handig is juist wanneer jij een grote tuin hebt. Vaak wil jij een tuin dan mooi groen houden met verschillende paden, en verschillende borders met planten erin. Dit systeem kan je in een lange cirkel door je tuin leggen zonder enige problemen. Hiermee is dit de ideale kandidaat voor jouw nieuwe tuin. Het overige water kan je trouwens uit laten lopen in bijvoorbeeld een waterton. Dit is iets wat echte waterbespaarders vaak ook nog doen om nog extra te besparen op hun totaal verbruik. 

Ben jij benieuwd naar de Silverline groot irrigatiesysteem? Bekijk hem hier

Beste koop Gids: Waar moet je op letten bij de aankoop van een irrigatiesysteem? 

Bij een irrigatiesysteem wil je er zeker van zijn dat je iets koopt voor de langere termijn. Je hebt deze systemen in alle soorten en maten. Zo kom je soms ook tot de ontdekking dat er systemen zijn die totaal niet deugen. Om dit te voorkomen hebben wij een aantal punten opgesteld waar je op moet letten. Van bijvoorbeeld de grote van je tuin tot het aantal slangen dat je erop kan aansluiten. Maar ook waar komt het water vandaan en blijft het niet in de slangen hangen. Allerlei vragen die belangrijk zijn voor een goed irrigatiesysteem worden hier beantwoord. 

Oppervlakte 

Laten we beginnen bij het oppervlakte van je tuin. Misschien heb je een kleine, en misschien heb je juist een hele grote tuin. Het oppervlakte van je tuin bepaalde welk systeem jij gaat halen. Want in bepaalde gevallen kan je systemen aan elkaar koppelen, maar dit is niet bij alle irrigatiesystemen het geval. Ook wil je er zeker van zijn dat hij bij jou in de tuin geïnstalleerd kan worden. Heb jij een balkon zonder buitenkraan, dan zal je moeten kijken naar de mogelijkheden. In een gewone tuin wordt het vaak al een stuk makkelijker. 

Slangen 

Er zijn dus verschillende soorten slangen bij deze irrigatiesystemen. Zo heb je slangen van 12 – 16 millimeter en je hebt ze veel kleiner van 4 – 6 millimeter. Bij de eerste kan je nagaan dat het gaat om een grote tuin met flinke beplantingen. Je moet dan denken aan bomen in je tuin. Maar wanneer jij een kleine tuin hebt met enkel wat planten, dan kan je beter kiezen voor kleinere slangen. Deze vallen ook veel minder op in je tuin, wat het een stuk mooier maakt om naar te kijken.

Toevoer van water 

Hoeveel water wordt er gebruikt door het irrigatiesysteem? Dat is een goede vraag om te stellen wanneer jij een irrigatiesysteem aanschaft. Want kan je zelf de watertoevoer aansporen of heeft hij een bepaalde doorgang waar jij niks aan kan veranderen. Dit maakt een groot verschil namelijk. Want kleine planten hebben veel minder water nodig dan enorme bomen. Dit is iets dat vrij logisch is, maar waar je wel over na moet doen voordat je een systeem aanschaft. 

Accessoires 

Hoeveel krijg je bij het systeem? In sommige gevallen krijg je een hele doos met accessoires waar je niks aan hebt. Maar soms kan je er juist heel veel mee. Weet wat je tuin nodig heeft voordat jij over gaat op aanschaf. Je kan hierbij letten op het oppervlakte van je tuin. Weet je bijvoorbeeld dat er verschillende borders zijn die niet in elkaar overlopen, maar paden ertussen hebben, dan zal je koppelstukken nodig hebben. Wanneer deze bij het irrigatiesysteem in zitten kan dit behoorlijk wat geld schelen. Daarnaast is het extreem handig wanneer je verschillende systemen met elkaar kan koppelen, dit kan niet meer alle irrigatiesystemen. Iets om extra op te letten dus. 

Prijs & kwaliteit

Als laatste wil je natuurlijk zeker zijn van hoogwaardige kwaliteit. Deze vlieger gaat alleen op wanneer jij gaat vergelijken. Bekijk dus goed welke verschillende systemen er zijn en wat je budget is van te voren. Op basis hiervan kan je het perfecte systeem kiezen dat past in jouw tuin. Er zijn veel irrigatiesystemen waarbij het lijkt alsof ze van hoge kwaliteit zijn, maar die binnen de kortste keren kapt zijn. Goedkoop is duurkoop zeggen ze dan ook wel. Daarom kan je soms beter gaan voor een iets duurdere variant. Dit is iets wat wij niet vaak zeggen, maar in dit geval toch wel. 

Achtergrond: Wat is een irrigatiesysteem en welke verschillende soorten heb je? 

Een irrigatiesysteem is een soort van watersysteem voor in je tuin of op je balkon. Deze kan ervoor zorgen dat jij zelf geen water meer hoeft te geven. Zo is het een buizensysteem dat door je tuin heen loopt. Het lijkt op een soort waterslang, maar dan is het vaak iets dunner of soms iets dikker. De buizen zijn vaak harder dan bij een gewone tuinslang. Je sluit ze aan op een waterkraan en vervolgens doe het systeem de rest. 

Geavanceerde irrigatiesystemen 

Er zijn veel verschillende soorten irrigatiesystemen. Zo heb je dure en geavanceerde systemen die gebruikt worden in grote plantages. Deze systemen geven water op de momenten dat de planten het nodig hebben. Het fijne aan deze systemen is dat je ze kan instellen met je smartphone. Hiervoor hoef je dus niet eens je handen vies te maken. Voor in bijzondere  kasteeltuinen worden deze vaak gebruikt.  

Verschillende druppelaars 

Ieder irrigatiesysteem is anders, maar de meeste werken met een druppelsysteem waarbij jij zelf kan bepalen hoeveel water hij doorgeeft. Maar dit is niet altijd zo. Er zijn ook systemen waarbij jij geen instellingen kan toepassen. Dan moet je dus uitgaan van de goede grote van de druppels. Het bepalen van die die grote kan je doen aan de grote van de planten. Er zijn planten die veel meer water nodig hebben dan andere. Let hier dus goed op. 

Conclusie

Wil jij een gezonde tuin en ben jij zelf af en toe vergeetachtig of zelfs een beetje lui? Dan kan een irrigatiesysteem de beste uitkomst zijn voor jouw tuin. Wij zien wel dat er groot verschil zit in de systemen. Weet daarom welk systeem het beste past bij je tuin en doe niet zomaar een blinde aankoop. Doe je een goede aankoop dan zal je een irrigatiesysteem hebben voor de toekomst.