Zo krijg je een tuin vol leven

person in blue denim jeans holding white stick
Photo by Markus Spiske on Pexels.com

De wijze waarop een tuin wordt ingericht is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wat ook een rol speelt is de hoeveelheid werk die je er wilt insteken. Als je een liefhebber bent van strakke borders met gesorteerde rozen die netjes naast elkaar staan, vergt dat een flinke inspanning. Want je moet de border onkruidvrij houden en de rozen verzorgen. Wie weinig tijd aan zijn tuin wil besteden, kan desondanks een goed gevulde en gevarieerde tuin krijgen. Het enige wat je dan moet doen is een grote zak gemengde zaden kopen bij Zadenkopenonline en die zaden in de border uitstrooien.

Voorbereidingen

Uiteraard zijn er naast het aanschaffen van het juiste zadenmengsel, zoals biologische zaden, nog wel meer werkzaamheden die gedaan moeten worden. Zo moet de border voorafgaand aan het zaaien goed worden schoongemaakt. Dat houdt in dat alle oude plantenresten verwijderd moeten worden. Daarna is het noodzakelijk om de grond te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Dat kan door organische mest te gebruiken. Die is milieuvriendelijk en zal ervoor zorgen dat de bodem en het grondwater niet verontreinigd raken. Het treffen van voorbereidingen klinkt als een flinke klus, maar daarna ben je ook zo goed als klaar.

Voorzorgsmaatregelen

Het zaaien van een zadenmengsel is niet moeilijk. De grond moet mooi vlak zijn geharkt en daarna kun je de zaden gelijkmatig uitstrooien. Als er veel vogels in je tuin zijn kan dat een probleem zijn. Vogels houden van de verse zaden en zullen ze graag uit de grond pikken. Daardoor kan je bloementuin flink worden aangetast. Om het de vogels wat moeilijker te maken kun je het zaad na het zaaien iets onder de grond harken. Het is dan minder goed te vinden. Vogels houd je op afstand door touwtjes op te hangen met strookjes glimmend materiaal, dat in de wind lawaai maakt.

Direct na het zaaien

Het beste resultaat krijg je van een zadenmengsel als de grond goed vochtig is. Zaai daarom bij voorkeur bij aangenaam warm weer, na afloop van een regenbui. Je kunt natuurlijk ook zelf de grond goed besproeien voorafgaand aan het zaaien. In de eerste paar weken die volgen is het van belang dat je de grond goed vochtig houdt. Als er gesproeid moet worden kan dat het beste in de avonduren worden gedaan. Dan zal het water niet meteen weer verdampen door de warmte van de zon. Je zal zien dat het zaad snel gaat ontkiemen.

Het resultaat

Als het zadenmengsel goed is opgekomen staat dat garant voor een kleurrijke tuin met veel bloemen, die gedurende de hele zomer voor een vrolijke aanblik zorgen. Het is niet nodig om zo’n tuin te verzorgen. Want doordat de bloemen dicht op elkaar staan heeft onkruid geen kans om te groeien. Je zal zien dat de bloemen een groot aantal dieren zal aantrekken. Zoals vlinders, lieveheersbeestjes, bijen, hommels en wespen, maar ook vogels. Op de bodem tussen de bloemen leven allerlei beestjes, zoals regenwormen, die ervoor zorgen dat de kwaliteit van de bodem verbetert.