/

Robotmaaier: 6 beste robotmaaiers van 2023 op een rij

Wat staat er op het lijstje voor dit weekend? Moet jij het gras maaien? Dan kan je dat nu op een manier doen waar jij totaal niet moe van gaat worden. Je kan namelijk een robotmaaier kopen die al het werk uit handen neemt. Je kent misschien al de robotstofzuigers die in huis het werk kunnen doen. Een robotmaaier doe precies hetzelfde alleen dan in jouw tuin. Dit scheelt zeeën van tijd en het is ook nog eens beter voor je gazon. Wij hebben de beste robotmaaiers van 2023 voor jou op een rij gezet in deze koopgids. 

5 beste robotmaaiers 

Robomow RK1000 robotmaaier 

Wil jij het beste van het beste? Dan is dit de robotmaaier die jij nodig hebt. Deze robotmaaier gaat zorgen voor een strak gazon en jij hoeft je geen moment zorgen te maken. De robotmaaier neemt al het werk uit handen en jij kan lekker achteroverliggen. Deze robotmaaier is geschikt voor enorme oppervlaktes van maar liefst 800 vierkante meter. Je kan met de scheidingslijn ervoor zorgen dat je enorm strakke lijnen maakt op je gazon. Daarnaast is hij volledig te bedienen via een mobiele app. Maar er is meer.. 

Deze maaier beschikt namelijk over een zwevend maaidek. Deze komt uit de maaier tevoorschijn. De messen zorgen altijd voor de prefecte graslengte. Ook kan deze robotmaaier schuin omhoog een gazon op. Hij heeft sterke terrein wielen die hem omhoog weten te bewegen. Er zit ook een unieke randmaaitechnologie op deze robotmaaier. Op deze manier hoef jij je geen eens meer druk te maken over de randen van je gazon. Deze robotmaaier neemt alles voor je uit handen en jij hoeft alleen via de app te zetten dat hij thuis moet komen. Want wanneer je ook een Robohome erbij aanschaft weet je zeker dat hij beschermt wordt tegen de zon. 

Benieuwd naar de Robomow RK1000 robotmaaier? Kijk dan hier

Bosch Indego M+ robotmaaier 

Natuurlijk betaal je best wat voor deze robotmaaier, maar wie wat betaald krijgt er ook een heleboel voor terug. Zo kan je bij deze robotmaaier kiezen voor de grote van jouw gazon. Je kan kiezen tussen een gazon van 350, 400, 500 of 700 vierkante meter. En hierop is dan ook de prijs gemaakt. Deze robotmaaier komt volgens veel consumenten ook als beste uit de test en dit zien wij ook terug in de beoordelingen. Je kan deze Bosch Indego M+ robotmaaier op afstand bestuur doormiddel van een app. 

De robotmaaier merkt zelf wanneer hij de snelheid van de messen moet verhogen. Want je wil dat het gazon er natuurlijk wel optimaal uitziet. Hier zorgt de robotmaaier allemaal zelf voor. Deze robotmaaier is ook nog eens voorzien van een interne navigatie. Die verteld hem precies waar hij al geweest is en waar hij in de tuin nog moet zijn. Op deze manier krijg jij het meest gezonde gazon dat jij je maar durft te wensen. Met een perfecte afwerking van ook nog eens de randen. 

Benieuwd naar de Bosch Indego M+ robotmaaier? Kijk dan hier

Gardena Smart Sileno Life robotmaaier

Deze robotmaaier is er in allerlei varianten, en hij kan flinke afstanden afleggen. Zo is deze robotmaaier verkrijgbaar in versies die 750, 1000 en zelfs 1250 vierkante meter kunnen afleggen. Wanneer jij dus een grote tuin hebt is dit de ideale robotmaaier. Net als bij andere robotmaaiers heeft deze een smart systeem waarmee je hem tot alle tijden terug kan vinden. Door een slimme sensor maakt hij geen strepen over het gazon en weet hij precies waar is is gebleven. Op de app kan je ook instellen hoe vaak je wil dat de robotmaaier maait en hoe lang het gras moet zijn. 

De naam van deze robotmaaier zegt het eigenlijk al. Hij is erg stil. Je hoeft je gazon niet achteraf schoon te maken. De reden hiervan is dat wanneer jij hem niet schoon maakt de meststof van het gras op het gras blijft liggen als natuurlijke voeding. Om hem te instaleren is heel makkelijk. Je kan het laadstation ergens neerzetten aan de rand van het gazon. Vervolgens span je het meegeleverde begrenzingsdraad en slaat deze vast met de haringen. Vervolgens kan je hem aanzetten en je bent klaar. 

Benieuwd naar de Gardena Smart Sileno Life robotmaaier? Kijk dan hier

Husqvarna Automower 310 robotmaaier

Wanneer je geld over hebt en echt een goede robotmaaier wil kopen dan is dit het model dat jij in huis wil hebben. Heb jij een veeleisend gazon, bijvoorbeeld met een schuine helling of kleine paden dan is dit de ideale robotmaaier. Hij heeft namelijk wielen die een hellingshoek van maar liefst 40% aan kunnen. Is de ondergrond een beetje glad, dan glijdt deze robotmaaier niet weg. Er zitten een paar intelligente functies op deze robotmaaier waardoor hij precies weet wanneer hij moet maaien. Hij komt bijvoorbeeld nooit twee keer over dezelfde plek om te maaien. 

Deze robotmaaier is volledig elektrisch en stoot dus geen gassen uit die je liever niet in je tuin wil. Dat maakt hem dus ook nog eens een milieuvriendelijk alternatief. Plus het neemt enorm veel werk uit handen. Husqvarna staat bekend als een merk dat altijd hoogwaardige producten aflevert en dat zien we nu ook weer met deze robuuste en sterke robotmaaier. Hij maak een oppervlakte van 1000 vierkante meter bedienen en is hiermee de breedste in deze lijst. 

Benieuwd naar de Husqvarna Automower 310 robotmaaier? Kijk dan hier

Gardena Sileno Minimo 500 robotmaaier 

Wil jij niet gelijk zo’n grote robotmaaier die enorme afstanden kan afleggen maar ben jij gewoon opzoek naar een kleiner model. Dan is dit een zeer betaalbare en goede robotmaaier die jij zeker in huis wil halen. Hij heeft eigenlijk alle voordelen die ook andere robotmaaiers hebben, alleen is hij een stuk voordeliger. Hij veroorzaakt bijvoorbeeld geen vervelende strepen op je gazon en hij maakt relatief weinig geluid. Hierdoor kan je hem ook gedurende feestjes aan laten staan. Dan moet je alleen wel even zeggen dan kinderen en niet mee mogen spelen.

Pak je smartphone er maar bij om deze robotmaaier met een app aan te sturen. Daarnaast kan je invoeren op welke dagen jij wil dat de robotmaaier je gazon gaat maaien. Juist doordat hij ook zo klein is in vergelijking met anderen kan hij nog perfect maaien ook wanneer de doorgangen enorm smal zijn. Dit is een harde werker, maar neemt zijn rust wanneer het nodig is. Zo heeft hij sensoren die zien wanneer een gazon te koud is of bevroren. Dan zal hij zijn programma pauzeren en verder gaan wanneer het gazon weer ontdooid is. 

Benieuwd naar de Gardena Sileno Minimo 500 robotmaaier? Kijk dan hier

 Gardena Sileno City 500 robotmaaier 

Deze robotmaaier is er één die gemaakt is voor grote gazons met een oppervlakte van wel 500 vierkante meter. Hij krijgt enorm veel respect van de gebruikers. Dit komt omdat hij eigenlijk vrijwel geen handen meer nodig heeft. Je zorgt ervoor dat je borders goed afzet en duidelijke lijnen trekt op je gazon. Wanneer je dit doet dan doet de Gardena Sileno City 500 robotmaaier de rest. Met de dockingstation keert hij altijd weer terug om op te laden wanneer hij klaar is. 

Dit is een slimme robotmaaier. Dat betekent dat je bijvoorbeeld de tijden via je telefoon kan instellen. Wil je dat hij alleen gedurende de avond gaat maaien, dan kan je dit gemakkelijk instellen. Ook de hoogtes van het gazon kan je doormiddel van de app instellen. Heb je een kleine helling in de tuin? Deze robotmaaier kan ook op hellingen goed overweg. 

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van robotmaaiers

Wist je dat er een heleboel dingen zijn waarop je kan letten wanneer jij een robotmaaier aanschaft. Er zijn vast ook een heleboel dingen waar jij nog niet aan had gedacht. Wist je bijvoorbeeld dat de accuduur belangrijk is. In sommige gevallen moet jij zelf de robotmaaier in zijn oplaadstation zetten. In dit geval moet je wel weten hoe lang een accu mee gaat. Maar ook zijn er een aantal robotmaaiers van wat extra gemakken voorzien. Zoals smartphone bediening, diefstaltrackers en meer. Wij hebben alle koop tips voor jou hieronder op een rijtje gezet. 

Accuduur 

De accuduur is een onderdeel dat misschien wel het belangrijkste is. Al is dit ook afhankelijk van de soort robotmaaier die je koopt. Er zijn robotmaaiers die namelijk zelfstandig teruggaan naar hun oplaadstation. Dit doen ze wanneer ze merken dat ze wat leeg zijn geraakt. Maar er zijn ook robotmaaiers die je in de gaten moet houden. Want wanneer ze leeg zijn zullen ze gewoon midden op het gazon stoppen met maaien. Dit is niet heel handig, want dan ben je alsnog bezig met het ophalen. Maar in dit geval is de accuduur dus wel belangrijk. 

Diefstaltrackers 

Wist je dat robotmaaiers veelvuldig gestolen worden bij mensen uit de tuin. Dit komt omdat ze soms behoorlijk prijzig zijn en een dief kan hier veel geld aan verdienen. Daarom zijn de nieuwste robotmaaiers uitgerust met een diefstaltracker. Dit betekent dat ze voorzien zijn van een tracker waarop je precies kan zien waar hij is. Deze is vaak verbonden. Met een smartphone app. Zo kan jij meteen de politie inschakelen wanneer jouw robotmaaier ineens verdwenen is uit je tuin. Een handig extraatje als je het ons vraagt. 

Smartphone bediening

Wordt het gras weer iets te hoog, dan is het tijd om je robotmaaier weer aan te zeten. Maar ook dit kan je doen doormiddel van een app. Net als veel andere apparaten tegenwoordig werken ook robotmaaiers met apps. Zo hoef jij niet meer je bank af om de robotmaaier aan te zetten. In de app kan je soms ook instellen hoe hoog jij het gras wil hebben en waar de robotmaaier precies is. Je kan hem dus altijd terugvinden wanneer hij toch per ongeluk van het gazon af is gegaan. 

Maximale gazonoppervlakte 

Wat is jouw gazonoppervlakte? Dit is iets dat je zeker weten moet ontdekken voordat je een robotmaaier koopt. Het heeft namelijk alles te maken met hoe ver jouw robotmaaier komt. Er zijn een bepaald aantal meters dat hij kan afleggen vanaf zijn oplaadstation. Dit heeft dan weer te maken met het op tijd terugkomen in zijn laadstation. Wanneer hij te laat terug is zal je ineens met een lege robotmaaier zitten. Daarom moet je weten of jij de juiste robotmaaier te pakken hebt voor je gazon. Misschien moet je dus wel een robotmaaier hebben die een grotere afstand kan afleggen.  

Prijs- kwaliteitverhouding 

Natuurlijk moet je net als bij alle andere producten kijken wat jij het waard vindt. Een robotmaaier is iets dat een leven lang mee kan wanneer jij hem goed bijhoudt en eventueel een nieuwe batterij erin zet na verloop van tijd. Of misschien moet je af en toe kijken hoe scherp de messen nog zijn. Als jij een groot gazon hebt zal de robotmaaier grotere stukken afleggen. Dit betekent ook dat hij meer werk verzet en je dus sneller onderdelen zal moeten vervangen. Maar je hoeft echt geen bakken met geld uit te geven voor een goede robotmaaier. De laatste in onze lijst is bijvoorbeeld perfect voor een doorsnee tuin.  

Achtergrond: Wat is een robotmaaier en welke verschillende soorten heb je? 

En robotmaaier is eigenlijk gewoon een maaier die zonder dat jij er iets voor hoeft te doen jouw gazon maait. Dit noem je autonoom, zonder inbreng van iemand. De meeste robotmaaiers maken gebruiken van een grensdraad. Dit is een draad die op de grens van je tuin kan spannen. Het draad zorgt ervoor dat de robotmaaier niet over deze grenzen heen komt. Hij detecteert dit doormiddel van censoren. Je moet deze natuurlijk wel zelf spannen. Er zijn ook laadstations verkrijgbaar die je in veel gevallen gewoon bij de robotmaaier zelf krijgt. De robotmaaier weet deze te vinden wanneer hij bijna leeg is. Ook regensensoren zijn vaak ingebouwd zo weet de robotmaaier precies wanneer hij weer kan gaan maaien. Aan een robotmaaier hoef je na plaatsing dus eigenlijk niets meer te doen. 

Er zit niet zo verschil tussen de robotmaaiers behalve een aantal extra features of betere werking. Daarom hebben we een aantal voordelen van een robotmaaier op een rijtje gezet. 

Voordelen van een robotmaaier

Je hoeft je handen niet vies te maken 

Bij een robotmaaier hoef jij geen handjes vies te maken en hoef je nooit meer met die zware grasmaaier over je gazon heen te gaan. Dus die grote grasmaaier die je nu in je schuur hebt die kan plaats maken voor iets anders. 

Beter voor je gazon 

Wist je dat het ook veel beter voor je gazon is om een robotgrasmaaier te gebruiken. Zo loop jij zelf niet meer over je gazon heen wat het gras ten goede komt. 

Weinig onderhoud 

Het enige wat je na verloop van tijd misschien moet vervangen zijn de mesbladen of de accu. Voor de rest heb je eigenlijk maar weinig onderhoud aan een robotmaaier. Dat scheelt dus ook flink wat ik kosten. 

Conclusie: 

Wij hebben gekeken naar verschillende robotmaaiers en zijn tot de conclusie gekomen dat er meerdere goede merken zijn. Je zal dan ook het beste kunnen kiezen voor één die past bij de grote van je gazon. Ook is het goed om te kijken of hij een aantal handige sensoren heeft. Denk hierbij aan temperatuur sensoren zodat hij je gazon niet onnodig kapot maakt.