Het voorjaar is officieel begonnen en dus kunnen we weer volop aan de slag in de moestuin. Er kan nu van alles gezaaid worden, zo ook kruidenzaadjes. In de keuken had je misschien al wat potjes staan, maar vanaf nu kun je de meeste kruiden ook buiten in de volle grond zaaien. Hoewel kruiden zaaien en kweken geen hogere wiskunde is, zijn er een aantal veelgemaakte fouten die je liever vermijdt. Je leest ze in dit blog
1. Te diep zaaien
Een van de meest voorkomende fouten is het te diep planten van kruidenzaden. Veel kruidenzaden zijn fijn en hebben licht nodig om te ontkiemen. Door ze te diep in de grond te duwen, verhinder je hun vermogen om naar de oppervlakte te groeien, wat vaak resulteert in het uitblijven van kieming. De oplossing is gelukkig simpel: zaai de zaden oppervlakkig. Een goede vuistregel is om de zaden niet dieper dan twee keer hun diameter te planten. Voor de kleinste zaadjes betekent dit dus dat er maar een ieniemienie laagje aarde bovenop hoeft.
2. Overwateren
Hoewel kruidenzaden vochtig moeten blijven om te kiemen, kan te veel water schadelijk zijn. Overwateren laat je vers gezaaide zaadjes verzuipen of zorgt voor wortelrot of andere vervelende ziekten. Hoe je dit voorkomt? Zorg voor een goed gedraineerd tuinbed (of pot) en geef precies genoeg water zodat de grond vochtig is, maar niet verzadigd. Gebruik bij voorkeur een sproeifles, zodat je zaden niet wegspoelen.
3. Verwaarlozing van zaailingen
Na het ontkiemen van de zaadjes is het makkelijk om te denken ‘nu komt het wel goed’. Maar vergis je niet, de kwetsbare beginfase is juist cruciaal voor de ontwikkeling van sterke, gezonde planten. Denk er bijvoorbeeld aan om je plantjes – mocht je ze in potten willen houden – tijdig te verpotten om ervoor te zorgen dat de wortelgroei niet wordt beperkt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de plantjes genoeg zonlicht krijgen, maar niet de hele dag in de brandende zon staan om verbranding te voorkomen.
4. Te vroeg naar buiten verplaatsen
Veel tuiniers zijn geneigd hun zaailingen te vroeg in het seizoen naar buiten te verplaatsen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om bij de eerste zonnestralen de plantjes naar buiten te verhuizen, kun je daar beter voorzichtig mee zijn. Late vorst kan de jonge plantjes namelijk gemakkelijk beschadigen of zelfs doden. Na IJsheiligen is de kans op vorst nihil; door je aan deze periode te houden, zit je sowieso goed. In de dagen voor je de plantjes definitief naar buiten verkast, is het slim om ze alvast te laten wennen. Dit noem je ook wel afharden. Begin met ze enkele uren per dag buiten te zetten in de schaduw en verleng dat iedere dag een beetje, waarbij je de hoeveelheid zonlicht ook geleidelijk opvoert. Op die manier ervaren je planten geen schok wanneer ze definitief naar buiten gaan.
Met deze tips op zak ben jij helemaal klaargestoomd om zelf smaakvolle kruiden te planten, telen en oogsten. Maar daarvoor heb je natuurlijk wel zaadzakjes nodig. Bij allezadenkopen.nl ben je daarvoor aan het juiste adres. Naast de standaard kruiden, zoals basilicum, bieslook en peterselie, verkopen zij ook minder alledaagse kruiden, zoals bonenkruid, kervel en eetbare bloemen. Welke kruiden groeien er over een paar maanden in jouw moestuin?