HOW TO | Hoe voorkom je natte plekken in je tuin?

Nederland is in meerdere opzichten een echt waterland. De zee, de polders en de regenachtige dagen typeren ons land. Water hebben we nodig in ons land! Maar naar flinke regendagen kan het ook voor moeilijkheden zorgen. Daarom is het belangrijk dat het water in jouw tuin goed weg kan lopen. 

Oorzaken van wateroverlast in de tuin

  • Een (bijna) volledige tuin dicht bestraat. Hierdoor kan het water moeilijk de ondergrond vinden. 
  • Bepaalde grondsoorten die water niet doorlaten. Klei of leem kunnen water flink tegenwerken. 
  • Is er in de afgelopen jaren een sloot in de buurt dichtgestort? Dit kan ook naren gevolgen hebben voor jouw tuin. 
  • Intensief bouwverkeer om het huis zorgt ook voor een slecht doorlatende laag. 

Hoe ga je dit zien in jouw tuin?  

Je terras en/of tuinpaden gaan verzakken. Kale plekken in je gazon. Planten en bomen die niet tot bloei komen. Vooral op betonmaterialen heb je last van algen. Schade aan tuinmeubelen en kortsluiting in tuinverlichting. 

Voorkomen 

Ga je een tuin aanleggen is het goed om gelijk rekening te houden met de afwatering. Hiermee voorkom je wateroverlast in je tuin. Het zou zonde zijn als de tuin af is en er komt schade door wateroverlast. Om dit tegen te gaan kan je een drainage aanleggen, deze zorgt ervoor dat het water in de bodem niet hoog komt te staan. Je kan er ook voor kiezen om boomschors, grind of split plaatsen in de tuin. Dit is waterdoorlatend en zorgt ervoor dat je weinig tot geen last van plassen in de tuin hebt. Dit kan je ook doen door langs het looppad een strook grind te plaatsen. 

Zorg er ook voor dat je dakgoten schoon zijn en deze niet verstopt raken. Ook kan je een regenton aansluiten op je dakgoot. Ook kan je ervoor kiezen om hoogteverschil te maken in je tuin. Hierbij stroomt het water naar een lager gelegen en onverharde delen van de tuin. Je zou dan ook gebruik kunnen maken van een regenvijver of een wadi.

Wij raden ook aan om tuinmeubelen te kiezen die volledig tegen water kunnen. 

 Het is ook goed om je bestrating onder afschot te leggen, dit wil zeggen dat de bestrating afloopt. Het standaard afschot wat meestal wordt aangehouden is 1 cm per vierkante meter. Je moet het zo leggen dat het van je bebouwing (huis, garage) wegloopt. Dus het hoogste punt ligt tegen je bebouwing aan.  

Oplossen

Heb je al een bestaande tuin en toch last dat er snel plassen water in je tuin staan? Ga dan als eerste kijken wat de oorzaak hiervan is. Is er iets veranderd de afgelopen jaren in de omgeving, zoals bijvoorbeeld een sloot dichtgestort? Of krijg je ineens veel bouwverkeer om het huis heen? 

Ga daarna bedenken wat de beste oplossing is voor jouw tuin. Heb je veel bestrating in je tuin, is het een idee om daar wat van uit te halen en wat anders voor in de plaats te doen zoals grind of een gazon. Word de afvoer van de dakgoten goed opgevangen door bijvoorbeeld een regenton? Een drainage aanleggen is ook altijd een goede oplossing. Heb je een laag budget en word het te veel om heel je tuin open te halen, dan kan je het beste kiezen voor een natuurlijke oplossing. Dit is een wadi aanleggen. Dit doe je in het laagste deel van de tuin. Je kan dan bloemen er omheen zetten die van veel water houden, deze zullen dan ook water opnemen. Als je een tuin hebt die veel wateroverlast houdt moet je hier ook rekening mee houden met je tuinmeubilair. Zo kan je dan het beste kiezen voor een loungeset die niet laag bij de grond eindigt of tuinstoelen met aluminium onderzijde.