/

Beste verlichting voor overkapping

overkapping verlichting

Wil je ook ’s avonds kunnen genieten van je overkapping dan is verlichting voor je overkapping onmisbaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je verlichting niet alleen sfeervol is maar ook functioneel. Er zit iets tussen een TL-buis en kaarsverlichting is zodat je wel een prachtige sfeer creëert met je verlichting maar het toch ook voldoende licht oplevert.

Als we het over overkapping hebben, dan hebben we het over bijvoorbeeld over een luifel, veranda, pergola, prieel of een losstaande overkapping deze kunnen een overkapping hebben van bijvoorbeeld, hout, glas of kunststof. Maar wat voor soort lampen gebruik je hierin en waar moet je verder opletten? Daar leggen we ja aan de hand van deze blog meer over uit.

Uitkiezen verlichting voor je overkapping

Verlichting voor je overkapping zijn grofweg te verdelen in 2 categorieën, je hebt namelijk inbouw en opbouw. Waar bij inbouw de verlichting in je overkapping zit weggewerkt en losstaande verlichting. Dit kan zowel aan je overkapping bevestigd worden zoals bij een plafondlamp maar kan ook los aan de muur worden bevestigd bijvoorbeeld bij spot verlichting. Het soort verlichting dat je plaatst is afhankelijk van je wensen en de mogelijkheden. Heeft je overkapping reeds ingebouwde spotjes, dan is dit waarschijnlijk al in de juiste hoeveelheid en correct verdeeld over de oppervlakte. Heb je nog geen verlichting dan is het verstandig om een lichtplan te maken, waar wil je verlichting en hoeveel verlichting wil je, denk ook na over de activiteiten welke je onder de overkapping wil uitvoeren, zo heeft het spelen van een spelletje of het lezen van een boek wat meer lumen (lichtsterkte) nodig dan gezellig wijnen. Daarnaast is het ook een goed plan om direct te kijken hoe deze verlichting aansluit op de verlichting in de rest van je tuin, je wil hier een mooi geheel van maken en niet te harde contrasten in stijl gaan krijgen.

Halogeen, gloeilamp of LED verlichting?

 Tegenwoordig is hier eigenlijk een eenduidig antwoord op te geven, LED verlichting. En dat is niet omdat ik het milieu zo hoog in het vaandel heb, wat ik wel heb maar er is gewoon geen reden meer denkbaar waarom je iets anders dan LED zou willen gebruiken. LED lampen kunnen tegenwoordig ook prima gedimd worden, zijn er in de koude tot warme kleurtemperaturen en wil je het helemaal kek doen dan is zelfs een kleurtje mogelijk. Qua levensduur is het ook onverslagen, waar een gloeilamp zo’n 2000-3000 uren meegaat, gaat een LED verlichting wel 50.000 uren mee. En halogeenlampen zijn eigenlijk meer geschikt als warmhoudlamp, 90% van de energie wordt omgezet in warmte en slechts 10% in licht – bij een LED lamp is dit het tegenovergesteld.

Elektriciteit onder de overkapping

Heb je geen inbouwverlichting in je overkapping zitten dan is de kans groot dat je ook nog geen elektra hebt zitten bij je overkapping. Maar schroom niet, vaak is deze overkapping gebouwd tegen de muur van je woonhuis en kan je de elektra zo doortrekken vanuit je schuur of woonhuis. Met wat elektrabuizen geleid via het frame krijg je het stroom zo op de gewenste plek. Klinkt dit als abracadabra, dan kan je hiervoor natuurlijk ook een elektricien inhuren – hij kan dit dan voor je realiseren op een veilige en nette manier. Wil je naast verlichting ook een stroompunt hebben, dan is dit de tijd om het tegelijkertijd aan te leggen, wanneer je toch al met stroom bezig bent is dit een kleine meerprijs waar je wellicht veel genot uit weet te halen – opladen van je telefoon/tablet, muziek afspelen, hogedrukspuit aansluiten en je kan het zo gek niet bedenken.

Waar verder nog op te letten

Omdat je overkapping buiten te maken heeft met de weersinvloeden is het belangrijk om te kiezen voor verlichting welke hier speciaal voor gemaakt is. Zelfs al is je overkapping waterdicht, wat ook sterk aan te bevelen is wil je verlichting hebben onder je overkapping dan is het nog steeds belangrijk om speciale verlichting te gebruiken voor buiten gebruik. Deze verlichting is namelijk gefabriceerd met extra veiligheid in gedachte voor vochtige en natte situaties. Het absolute minimum waarvoor je zou moeten gaan is IP44, dit staat voor spatwaterdicht en kan tegen een vochtige omgeving maar is niet geschikt op plekken waar het flink nat kan worden of zelfs door een hoosbui beregend kan worden. Wil je meer zekerheid en kan het op de plek waar het hangt af en toe flink nat worden, kies dan voor een beschermingsgraad van minimaal IP65 dit staat voor: bescherming tegen spuitwater.

Ook de hoeveelheid verlichting is belangrijk, je doel is vaak om een sfeervolle verlichting te creëren, het gaat vaak om een relatief kleine oppervlakte welke verlicht moet worden en de kans op overbelichting is aanwezig wanneer je teveel verlichting plaatst. Wanneer je lichtbehoefte sterk kan veranderen, door bijvoorbeeld bepaalde activiteiten dan kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je verlichting aan te sluiten in bepaalde groepen welke afzonderlijk bediend kunnen worden of om bijvoorbeeld te kiezen voor verlichting welke zich laat dimmen en hier dan een dimmer op aan te sluiten. Zo kan je inspelen op je dynamische behoefte aan de gewenste hoeveelheid aan verlichting.

Overige manieren van verlichting

Extra sfeer creëren met je verlichting onder je overkapping kan ook nog met ander type verlichting dan hierboven besproken, wat dacht je van schattige LED-lampionnen in een slinger, deze zijn er ook in alle soorten en maten. Of vloerverlichting dat is ook een prachtige sfeervolle manier om te verlichten – maar dat is voer voor een nieuw blog.

Hoop je op een aantal leuke nieuwe ideeën gebracht te hebben!