In de zomer steken veel mensen de vuurkorf, barbecue of tuinhaard aan. Niet zo gek, want dit seizoen is hét moment om met je vrienden, familie en buren gezellig in de tuin te zitten. Maar niet iedereen in de buurt zal even blij met je zijn. Wanneer je het verkeerde materiaal verbrandt – zoals afval of bewerkt hout – kan vuur namelijk voor veel overlast zorgen. Dus, hoe pak je het dan wél goed aan?
In de tuin een vuurtje stoken: wat zijn de regels?
In Nederland mag je onder bepaalde voorwaarden in je eigen tuin een vuurtje stoken. Het maken van een kampvuur is af te raden, maar een ‘los’ vuur mag bijvoorbeeld wel in een vuurkorf worden gestookt. Zo’n korf voorkomt dat het vuur zich verspreidt en zorgt ervoor dat je de controle behoudt. Gebruik altijd droog en onbehandeld brandhout met een FSC- of PEFC-keurmerk. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar voorkomt ook dat je schadelijke stoffen inademt.
Een buitenhaard als beter alternatief
Hoewel een vuurkorf al veiliger is dan een los kampvuur, is het nog beter om een buitenhaard te gebruiken. Buitenhaarden verminderen de rookoverlast aanzienlijk, wat niet alleen prettiger is voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Daarnaast biedt een buitenhaard een stijlvolle en veilige manier om van een vuurtje te genieten.
Tip: wil je helemaal voorkomen dat je met hout stoken overlast veroorzaakt? Ga dan voor in je tuin een elektrische haard kopen.
Tips voor veilig en verantwoord hout stoken in de tuin
Wil je de overlast voor je omgeving minimaliseren en tegelijkertijd verantwoord stoken? Volg dan deze tips:
- Informeer je buren: laat hen van tevoren weten dat je een vuurtje gaat stoken. Dit geeft hen de kans om bijvoorbeeld wasgoed binnen te halen of ramen te sluiten.
- Houd het weer in de gaten: stook geen vuur als het windstil of mistig is, want dan blijft de rook langer hangen. Check ook de luchtkwaliteit voordat je de kachel aansteekt.
- Gebruik schoon hout: verbrand uitsluitend droog, onbehandeld hout. Afval, bewerkt hout, of papier verbranden is niet toegestaan en schadelijk voor de gezondheid.
- De Zwitserse stookmethode: stapel het hout dat je gaat verbranden kruislings op, van groot naar klein, en gebruik kleine aanmaakhoutjes en een aanmaakblokje bovenop. Dit zorgt voor een efficiëntere en schonere verbranding.
Wanneer is het beter om geen vuur te stoken?
Bij sommige omstandigheden is het beter om geen vuur te stoken. Mist en windstilte zorgen er bijvoorbeeld voor dat rook langer blijft hangen, wat schadelijk kan zijn voor mensen met ademhalingsproblemen zoals astma of COPD. Ook tijdens droge periodes moet je extra voorzichtig zijn, omdat het brandgevaar dan verhoogd is.
Waar kun je de beste tuinhaarden kopen?
Ben je op zoek naar een goede tuinhaard? Die vind je op de website van Kachels- en Haardenwinkel. Bij deze winkel vind je niet alleen hoogwaardige kachels en haarden, maar ook Kachels- en Haardenwinkel accessoires. Zo weet je zeker dat je alles in huis hebt om veilig in je tuin een vuurtje te stoken.