/

Kamado Barbecue: Beste Kamado Barbecues 2023 op een rij

Misschien gaat er niet direct een lampje bij jou branden als we het hebben over een kamado barbecue. Maar wat als we nu zeggen een green egg. Zo’n groene barbecue die eruitziet als een eitje. Dan weet je waarschijnlijk direct waar we het over hebben! De kamado barbecue is een barbecue die net evens anders is. Zijn looks zijn stoer en de mogelijkheden eindeloos. 

Vaak zijn deze kamado barbecue gemaakt van keramiek. Het is altijd een eivormige barbecue met een vuurvaste buitenschil. In het binnenste van de barbecue kan je de houtskool stoppen en er zitten meerdere roosters in. Ook aan de onderkant zit een ventilatiedeurtje waardoor je de perfecte omstandigheden kan creëren voor hetgeen dat op de barbecue ligt. 

De 6 beste Kamado Barbecues

We hebben voor jou de beste kamado barbecues op een rijtje gezet. 

1.    Kamado Joe Jr Grill Kamadobarbecue

Laten we beginnen met de eerste kamado barbecue. Want dit is niet zomaar een kamado barbecue. Deze innovatieve kamado barbecue is ook nog een draagbaar. Waardoor je deze bijzondere barbecue overal mee naar toe kunt nemen. Dat maakt deze toch wel echt heel bijzonder. Het gewicht van deze kamado barbecue is 30 kilogram en de oppervlakte om te grillen is 35 centimeter. 

De barbecue zelf is gemaakt van dikwandige en een keramische behuizing. Hierdoor wordt de hitte goed bewaard binnen. Maar ook de sappen en de aroma’s blijven goed binnen in de kamado barbecue. Door de warmteverdelers kan je goed aan de slag met de temperatuur. Een fijne manier om vlees goed te garen en gelijkmatig klaar te krijgen. Je kan lekker experimenteren met deze kamado barbecue en de nieuwste recepten uit proberen. Door de ingebouwde thermometer houd je alles goed in de gaten.

Deze kamado barbecue komt samen met een asschuiver en een grilltang. Ideaal! Want dat betekent dat je direct lekker aan de slag kan met jou kamado barbecue. Waar je ook naartoe gaat.

Benieuwd naar de Kamado Joe Jr Grill Kamadobarbecue? Bekijk dit item hier.

2.    Apache Grill 21 inch Kamado BBQ

Dan laten we je nu ook graag een metalen kamado barbecue zien. Namelijk de Apache Grill 21 inch Kamado BBQ. Doordat deze van metaal is, is ‘ie misschien geen originele. Maar je kan er ook alsnog goed mee uit de voeten. En hij is zeer uitgebreid. Eigenlijk alles wat je wil kunnen met de barbecue kan je met deze versie van de kamado barbecue. Denk aan grillen, roken, braden en bakken. Door wederom het dubbelwandige ei blijft de temperatuur heel goed hangen en is ‘ie ook nog erg zuinig in zijn gebruik voor houtskool. 

Wat zijn nu de voordelen van deze kamado barbecue? Nou allereerst is het meer dan alleen de barbecue zelf. Je krijgt er ook oppervlakte bij waar op je kan werken. Het onderstel is niet zwaar, maar wel robuust waardoor het sterk is en goed tegen een stootje kan. Ook zit er op de kamado barbecue een slagvaste poedercoating. IJzersterke barbecue dus. Maar verder is deze dus wel heel handig te gebruiken en makkelijk schoon te maken door de uitneembare aslade. Ook de binnenkant is geëmailleerd waardoor alles goed schoon te maken is. 

Benieuwd naar de Apache Grill 21 inch Kamado BBQ? Bekijk dit item hier.

3.    Big Green Egg

Dit werd misschien wel de meest bekende barbecue, de Big Green Egg. Deze kamado barbecue is dan ook allesbehalve goedkoop. Maar daar krijg je heel veel kwaliteit voor terug. En dat niet alleen het is ook natuurlijk een heel iconische uitstraling. Deze kamado barbecue won de harten van de Amerikanen en is daarna ook in Europa heel populair geworden. Er wordt gebruikgemaakt van een essentiële en constante air flow. Waardoor je maar weinig houtskool nodig hebt en ook nog eens heel efficiënt om kan gaan met die houtskool. Zuinig dus! 

Dit is misschien wel het meest populaire model onder de kamado barbecues. De oppervlakte van het rooster is groot waardoor je extra veel kwijt kan. Dit is dan ook een big green egg. De grootste variant dus. Deze wordt ook vaak professioneel ingezet. En wist je dat het keramische gedeelte is ontwikkeld door de NASA? Het is namelijk van zulk extreem isolerend spul en de warmte wordt weerkaatst waardoor er perfecte warmtegolven ontstaan. Goed voor in de ruimte en hier op aarde om onze gerechten nog meer smaak te geven. 

Benieuwd naar de Big Green Egg? Bekijk dit item hier.

4.     The Meat Boys Compact 

Dan willen we je ook graag de The Meat Boys Compact laten zien. Deze kamado barbecue is, wat we noemen, een tafelmodel. Een zeer compact kamado barbecue die je overal mee naar toe kan nemen. Koop je deze barbecue dan krijg je daar ook een afdekhoes bij en een platesetter. Wist je dat je met deze barbecue tot wel 5 mensen kan voorzien van lekker eten? Goed om te weten is dat de hoogte van deze BBQ 60 centimeter is en de doorsnede 38 centimeter. Ook deze kamado barbecue is voorzien van een poeder coated frame en vuurvast keramiek. Het grillrooster heeft een doorsnede van 33 centimeter. Ruimte genoeg dus! 

Doordat deze kamado barbecue zo veelzijdig is kun je ‘m overal mee naar toe nemen. Denk bijvoorbeeld naar het huis van vrienden, maar ook als je in het park wil gaan barbecueën of op het strand. Een heel veelzijdige barbecue. Dat zien we ook terug in de reviews. Mensen vinden de prijs schappelijk maar zijn ook heel erg te spreken over hoe handzaam de barbecue is. Ook handig: er zit een thermometer op waardoor je precies kunt checken hoe heet alles wordt.

Benieuwd naar de The Meat Boys Compact? Bekijk dit item hier.  

5.     BergHOFF Keramische Barbecue

Zijn we gek op barbecues die veelzijdig zijn? Absoluut. Zo ook deze keramische barbecue van BergHOFF. Dit is weer zo’n item waar we blij van worden. Doordat je flink hoge temperaturen kunt bereiken wordt alles wat je op deze barbecue legt gelijkmatig gaar. En daar worden we blij van. Het de tijd van verbrand vlees is al lang en breed achter ons. Vlees, maar ook vis en groentes moeten mals zijn. Lekker gerookt zijn en hoeft zeker niet snel klaar gemaakt te worden. 

Verder heeft ook deze kamado barbecue een uitstraling waar je simpelweg verliefd op wordt. Door de thermometer op de deksel kun je goed de temperatuur reguleren. En dat niet alleen, er zitten ook de bekende ventilatietoevoeren op. Zodat je niet bang hoeft te zijn voor gedoe. Het is makkelijk barbecueen met deze barbecue als je weet hoe je ‘m goed kan gebruiken. Ook kan je lekker gaan roken met deze barbecue. Denk aan pulled pork of paling. Het is de tijd van de tijd nemen voor het bereiden van het vlees.

Benieuwd naar de BergHoff Keramische Barbecue? Bekijk dit item hier. 

6. Yakiniku Grill 

Dit is een zogenoemde Kamado barbecue. Hij is volledig van keramiek en hier krijg je het lekkerste vlees mee bereid. Deze barbecue werkt alleen op traditioneel houtskool. Dit betekent dat je dus je vlees enkel op traditionele wijze kan bereiden. Daarnaast heeft hij twee handige zijtafeltje. Wanneer je de handen vol hebt tijdens een goede stevige barbecue kan je spullen hier even op neerzetten, zo heb je altijd de handen vrij. 

Het is naast een hele goede barbecue ook één waarmee je zeker gezien wil worden. Hij kost zo’n 1.200 euro, dus alleen barbecueën in de zomer zou zonde zijn van je uitgave. Waarom zou je dus niet ook in de winter wat lekkers bereiden. De Yakiniku Grill kan je makkelijk verrijden door de wieltjes. Zo kan je hem bijvoorbeeld ook onder het afdek zetten wanneer het te hard regent. Hij is makkelijk te reinigen en de losse onderdelen kunnen gewoon in de vaatwasser. 

Beste Koop Tips: Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een Kamado Barbecue? 

Laten we eerst eens beter kijken naar deze kamado barbecue. Want deze bijzondere vorm, die ei-vorm zorgt ervoor dat er een optimale luchtcirculatie is. Alle hitte weerkaatst tegen de zijkant aan waardoor vlees, groenten en vis heerlijk mals kunnen worden. Ook de hitte die in het grillrooster trekt zorgt ervoor dat alles gaar kan worden. Gelijkmatig gaar worden is juist wat je wilt als je gaat barbecueën en dat maakt het ook dat barbecueën absoluut een kunst is. Door de ventilatiedeur en de -klep kan je heel nauwkeurig de temperatuur binnenin regelen. Langzaam, maar eenvoudig en langdurig. Ideaal dus! 

Je begrijpt: zo’n kamado barbecue is gewoon een heel vet ding. Ziet er anders uit dan de gewone barbecue en daarmee kun je dan ook direct je voordeel doen. Maar zoals altijd met iets dat heel vet is, er zijn meerdere soorten te vinden online en in de winkel. Er is verschil in maat, gewicht en materiaal. Normaal gesproken, vanuit de traditie, wordt een kamado barbecue gemaakt van keramiek. Maar er zijn ook tegenwoordig kamado barbecue gemaakt van metaal. Je kan er 100 euro voor betalen of 1000 euro. Dus vergelijken is lastig. 

Het is dan vooral belangrijk bij het aanschaffen van een kamado barbecue dat je weet wat je nodig hebt. Gaat de kamado barbecue straks elke dag aan, winter en zomer. Of verwacht je niet dat je ‘m elke dag gaat gebruiken. Dan is het goed om niet te veel geld uit te geven aan een kamado barbecue. En dat betekent niet dat je direct inlevert op kwaliteit. Sterker nog, je hebt vandaag de dag heel veel soorten en daardoor ook prima kamado barbecue die je niet direct de kop kosten. 

Dus waar op te letten? Het is vooral afhankelijk van jouw budget en wensen. En omdat deze heel ver uit elkaar kunnen liggen als we het hebben over de kamado barbecue is het lastig om direct te zeggen waar je op moet letten. Kwaliteit, budget, wensen en eisen zijn de punten die je voor jezelf helder moet hebben wanneer je gaat kijken naar deze hippe barbecue. En gelukkig zijn de opties die wij jou laten zien in deze blog stuk voor stuk mooie kamado barbecues. 

Kennis, productiewijzen en materialen is de formule die past bij de kamado barbecue. Je kan namelijk de duurste kamado barbecue aanschaffen, maar als je de kennis over deze barbecue niet hebt dan sta je straks weer een kippenpoot aan vier kanten gaar de drukken op het rooster. De kamado barbecue beschikt over bepaald soort productiewijzen. Hoe je bepaald soort vlees of groentes zo lekker maakt dat iedereen constant bij jou wil blijven eten. Dus naast het aanschaffen moet je ook veel gaan oefenen. Gelukkig staat het internet vol met heerlijke recepten die speciaal bedoeld zijn voor de kamado barbecue. 

Barbecue van deze tijd

Uiteraard hebben de Amerikanen de kamado barbecue ook weer aangepast waardoor er nu heel veel verschillende soorten zijn. Maar het eeuwenoude model is behouden. Enkel zijn er verschillende soorten gemaakt die je kunt onderscheiden op productiewijzen en materialen. Zo zijn de meeste nog steeds gemaakt van keramiek. Puur omdat dit gewoon heel goed werkt in combinatie met warmte. Als je kiest voor een kamado barbecue met meer moderne materialen dan is de kans minder groot dat er uiteindelijk kleine scheurtjes ontstaan. Dit is namelijk een veelvoorkomend probleem bij de oude kamado barbecue van keramiek. 

Dus qua materiaal kun je voor een originele gaan, maar het is ook niet gek als je kiest voor eentje met meer moderne materialen. Juist die moderne verbeteringen maken het nog makkelijker. Denk bijvoorbeeld ook aan het feit dat de Amerikanen een deksel erop gemaakt hebben met een scharnier en het handmatig aanpassen van de ventilatiekanalen. Op deze manier kun je makkelijker de temperatuurregulatie doen.  

Wat is een Kamado Barbecue en welke verschillende soorten heb je? 

Deze kamado barbecue is niet van de laatste tijd. Sterker nog, de kamado barbecue is al heel erg uit. Er zijn exemplaren gevonden die al 3.000 jaar oud zijn. De eerste lijken uit het tegenwoordige China te komen en is overgewaaid naar Korea en Japan. Vroeger was het natuurlijk meer een ronde kookpot van klei die op houtskool werd gestookt. 

Kamado betekent dan ook letterlijk oven of haard. Vanaf toen is er natuurlijk heel veel veranderd. Er kwam een binnenpot in zodat ze rijst konden koken en later werd er een rooster toegevoegd aan de pot. De barbecue was ontstaan. Uiteindelijk is de kamado barbecue in het westen beland doordat Amerikaanse soldaten rond de Tweede Wereldoorlog in Japan terecht kwamen. Toen ze teruggingen namen ze graag een kamado barbecue mee. Hierdoor wordt het ook in Amerika steeds populairder. 

Conclusie 

Een kamado barbecue is dus een barbecue die al heel oud is. Al meer dan 3000 jaar oud. Ooit ontstaan in China en uiteindelijk in Amerika beland. Na al die jaren is de kamado barbecue aangepast naar de maatstaven van vandaag de dag. Maar die vorm en de kennis die zijn behouden. Op deze manier kun je heel goed de temperatuur reguleren met heerlijk gaar vlees als gevolg!